Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Kilka sposobów

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Chilli, Czosnek i Oliwa
Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi.

Uważam, że nie ma jednego słusznego sposobu na sosu do pizzy. Wybór przepisu zależny w dużej mierze od dostępności składników i tego, ile mam czasu. Czy najlepszy jest sos ze świeżych pomidorów? Według mnie dużo lepszy jest ten z puszkowanych, a jeśli nie zależy Wam na szczególnie gęstym sosie, to nawet nie trzeba go gotować. Zresztą tradycyjną pizzę Margheritę smaruje się po prostu pomidorami z puszki z odrobiną oliwy i soli, a wychodzi mega pysznie. 


Idealny w naszym wyobrażeniu sos pomidorowy do pizzy to taki zrobiony ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Pokrojonych, doprawionych czosnkiem i ziołami i odparowanych, aż sos stanie się bardzo gęsty...

Jako zwolenniczka ułatwiania sobie życia w kuchni stawiam jednak na sos z pomidorów z puszki. Nie musimy ich obierać czy usuwać z nich nasion, a do tego mamy gwarancję, że będą słodkie i pyszne, niezależnie od pory roku. Ponadto świeże pomidory zawierają w sobie zazwyczaj dużo wody, dlatego trzeba je długo odparowywać, aby uzyskać sos o konsystencji nadającej się do posmarowania pizzy.

Sos z pomidorów z puszki najczęściej doprawiam cebulką i czosnkiem, dodaję też odrobinę cukru dla zrównoważenia kwasowości pomidorów. Lubię smak sosu podkręcić płatkami chilli lub słodko-kwaśnym octem balsamicznym. Na końcu sos blenduję, aby stał się gładki i aksamitny.

Do bardziej rustykalnej pizzy i gdy mam mniej czasu robię sos z pomidorów z puszki bez gotowania. Składniki sosu wystarczy zmiksować, dlatego jest gotowy w kilka chwil. Jeżeli boicie się, że sos wyjdzie za rzadki, wystarczy dodać do blendera same pomidory, bez soków znajdujących się z puszce (krojone pomidory można odsączyć na sicie). Bardzo podobny do zaprezentowanego w poniższym przepisie sos robiliśmy na warsztatach z pizzy i focacci z Marco Ghia. Marco podsmażył na oliwie cebulę oraz czosnek, a następnie wymieszał z pokrojonymi pomidorami z puszki i doprawił solą, pieprzem i oliwą. Nawet nic nie miksował!

Kolejny praktykowany przeze mnie sposób to sos na bazie przecieru lub koncentratu pomidorowego, który mieszam z czosnkiem i przyprawami. To taki wariant ekspresowy, gdy wpadają goście lub po prostu nie chce nam się wysilać w kuchni:P Warto do koncentratu dodać trochę cukru, by zrównoważyć jego kwaśny smak.

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Chilli, Czosnek i Oliwa

Klasyczny sos pomidorowy do pizzy
ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki


Składniki:

  • 1 puszka pomidorów lub 400 g świeżych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi (warto wybrać odmiany z małą ilością pestek jak pomidory śliwkowe)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • po szczypcie soli, pieprzu oraz cukru
  • opcjonalnie możesz dodać: płatki chilli, 1 łyżeczkę pasty harissa, 1 łyżkę octu balsamicznego, garść świeżych listków bazylii lub łyżeczkę suszonego oregano


Przygotowanie:


Jeżeli używasz całych pomidorów z puszki, rozgnieć je najpierw widelcem. Świeże pomidory pokrój na kawałki. Możesz je także rozgnieść w dłoniach nad miską, usuwając z nich w ten sposób wodę, a miąższ dodać do sosu.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pomidory oraz przyprawy. Gotuj sos na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Na koniec przetrzyj przez sitko lub po prostu zmiksuj blenderem, aby uzyskać gładki sos.


Sos pomidorowy do pizzy - bez gotowania


Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego lub szczypta płatków chilli


Przygotowanie: 


Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładki sos. Jeżeli wolisz, aby sos był gęstszy, wybierz całe pomidory w puszce i nie dodawaj do blendera soków, w których pomidory pływają lub odsącz krojone pomidory na sitku.

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Chilli, Czosnek i Oliwa


Szybki sos do pizzy z koncentratu



Składniki:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta soli i cukru
  • szczypta suszonego oregano

Przygotowanie:


Przełóż koncentrat pomidorowy do miseczki i  wymieszaj z odrobiną wody, aby go trochę rozrzedzić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz suszone oregano. Odstaw na 15 minut do przegryzienia.


Gdy naprawdę nie masz czasu...


Ciasto na pizzę posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp po wierzchu szczyptą soli, cukru oraz suszonego oregano.

lub

Pomidory z puszki odsącz na sitku z nadmiaru płynu. Ułóż na pizzy, posyp szczyptą soli i skrop oliwą. Tak przygotowuje się pomidory do sławnej pizzy Margherita.

Sprawdza się, gdy wpadają goście, a Wy kombinujecie coś naprędce ;)

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Chilli, Czosnek i Oliwa

Alternatywy dla sosu pomidorowego do pizzy:




***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

12 komentarzy:

  1. Do domowej pizzy, tylko domowy sos pomidorowy <3 Twój wygląda przecudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie przymierzam się do zrobienia swojej pizzy i ostatnio zastanawiałam się nad sosem:). Tez mi się wydaje, że puszkowe są lepszą opcją, ponieważ mają intensywniejszy smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Do puszek trafiają pomidory odpowiednich odmian, kiedy mają pełnię smaku.

      Usuń
  3. Mam podobne podejście co do sosu do pizzy. Jak dla mnie najlepszy to zmiksowane pomidory z puszki z oliwą, świeżym czosnkiem, oregano i bazylią. Tyle wystarczy, żeby mieć pyszny sosik na spód. Zazwyczaj robię więcej i mrożę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza mama zaprawia takie sosy do pizzy gdy jest sezon na pomidory polne. Oczywiście są przepyszne ale nie mamy pojęcia jak je dokładnie robi :D Generalnie nie jest to trudna sprawa dlatego warto zrobić sosik samemu niż kupować jakieś słodko-kwaśne "cuda" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z doprawianiem sosu pomidorowego zawsze mam problem, więc na pewno wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepisy się przydadzą zatem :)

      Usuń
  6. Ja rowniez jestem zwolenniczka puszkowanych pomidorow. Mam tylko jedna zasade... Nigdy ale to nigdy nie plucze puszki i nie wlewam do potrawy(np. sosu). To co osiadzie na sciankach idzie w kosz ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to ciekawe. Ja w sumie wlewam zazwyczaj to do potrawy, bo tak pokazywał Jamie w swoich programach. Ale z drugiej strony sama zaczęłam się teraz zastanawiać, czy to dobry pomysł.

      Usuń
  7. Pizzę piekę bardzo rzadko a jeśli już to wykorzystuję własnie koncentrat pomidorowy wymieszany z przyprawami. Czasem jeśli koncentrat jest bardzo gęsty dodaje kapkę wody i tyle ;) Raz robiłam pizze z domową pastą z papryki i pomidorów a raz z hummusem zamiast sosu pomidorowego i również wyszło bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne pomysły :) To prawda - na pizzę nie zawsze trzeba dać sos pomidorowy :) Ja lubię pizzę np. z pesto lub z sosem z pieczonych pomidorów.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.