Powoli przekonuję się, że prawie każdą recepturę da się przerobić na zdrowszą wersję. Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne biscotti – wywodzące się z Toskanii podłużne ciasteczka napakowane bakaliami, u mnie bez dodatku cukru. Słodycz zawdzięczają sporej ilości suszonych owoców i odrobinie miodu. Możesz je wręczyć najbliższym lub zajadać do kawy bez wyrzutów sumienia.
Do biscotti mam sentyment od czasu moich wakacji w Toskanii. Nasza gospodyni upiekła je w dzień naszego wyjazdu, a my zabraliśmy je w prezencie dla naszych bliskich. Ciasteczka zapakowane na przykład w celofanowe woreczki przewiązane wstążką wyglądają tak ładnie, a do tego świetnie się przechowują, co czyni z nich idealny jadalny upominek.
Przepis na biscotti bez cukru jest bardzo prosty, a lista składników krótka. Praktycznie wystarczy zmieszać ze sobą suche i mokre składniki i ciasto mamy gotowe. Biscotti składają się z dużej ilości orzechów, suszonych owoców i pełnoziarnistej mąki, dlatego możemy uznać je za zdrowy przysmak. Są oczywiście mniej słodkie od oryginału, ale według mnie słodycz jest wystarczająca i mi ich smak bardzo odpowiada. Polecam do kubka gorącej herbaty, jako przekąska w czasie pracy, a także słodki prezent dla najbliższych, szczególnie tych dbających o linię:)
Polecam także prostą baklawę w syropie miodowym (bez cukru). Jeżeli wolisz słodsze ciasteczka, wypróbuj moje zeszłoroczne świąteczne biscotti piernikowe.
Biscotti bez cukru – Przepis
Składniki / na ok. 30 sztuk:
- 125 g suszonych moreli
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g płatków migdałowych
- 80 g wyłuskanych, niesolonych pistacji (lub innych orzechów)
- 75 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy, syropu daktylowego
Przygotowanie biscotti bez cukru:
- Suszone morele drobno posiekaj. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, pistacje, żurawinę oraz suszone morele.
- Do małej miseczki wbij jajka, rozbełtaj i wymieszaj z miodem. Miksturę przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj wszystko widelcem, aż składniki się połączą i utworzą lekko lepie ciasto.
- Przenieś ciasto na czysty blat lekko podsypany mąką, podziel na dwie części i z każdej uformuj wałek o szerokości ok. 4 cm. Najlepiej jest formować ciasto dłońmi zwilżonymi wodą.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wałki ciasta ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Ostrym nożem (najlepiej takim z ząbkami) skośnie pokrój wałki ciasta na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je płasko na blasze i piecz w temperaturze 140 stopni C przez ok. 10 min. z każdej strony. Ja piekłam ciastka w dwóch partiach.
- Upieczone ciasta wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Biscotti przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.
Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego przepisu lub podzielić się nim z innymi.