Jadalne prezenty: Marokańskie trufle daktylowe (bez cukru)

przez Zuzanna
Jadalne prezenty: Marokańskie trufle daktylowe (bez cukru)

Jeszcze przed samymi świętami mam dla Ciebie pomysł last minute na jadalny upominek dla najbliższych – trufle daktylowo-migdałowe. Są przepyszne, robi się je ekspresowo, a do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników. Takie domowe trufle są dużo zdrowsze od czekoladek kupowanych w sklepie, a zapakowane w ładne pudełko prezentują się bardzo efektownie.

Trufle na bazie suszonych daktyli są popularne w Maroko, gdzie przygotowuje się je z okazji Ramadanu. Zachęcam Was do obejrzenia tego filmu z oryginalnym marokańskim przepisem na trufle zawierającym wodę z kwiatów pomarańczy oraz wiórki kokosowe jako posypkę. Ja zrobiłam trufle według prostszego przepisu znalezionego u Veganon z wykorzystaniem skórki pomarańczowej. Połączenie daktyli i pomarańczy jest tak genialne, że już zastanawiam się jak wkomponować je w jakieś fajne ciasto.
 
Trufle daktylowo-migdałowe polecam jako drobny upominek, który możecie dołączyć do prezentów dla najbliższych. Sprawdzą się także jako niebanalny zdrowy deser na powoli zbliżającego się Sylwestra.

oryginalny marokański przepis – http://cookingwithalia.com/date-almond-truffles/

d3fbd trufle daktylowe 3

 

Marokańskie trufle daktylowe – Przepis

 

Składniki / na ok. 40 sztuk:

 

  • 200 g suszonych daktyli
  • 200 g mielonych migdałów + 4 łyżki do obtoczenia*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego
* Możesz wykorzystać gotowe mielone migdały lub też zmielić w malakserze migdały całe lub w płatkach.

Przygotowanie trufli daktylowych:

  1. Włóż daktyle do garnka do gotowania na parze lub durszlaka ułożonego nad garnkiem z wrzątkiem i przykrytego pokrywką. Gotuj je na parze przez 20 minut. Gdy zmiękną, poczekaj chwilę aż przestygną, po czym zmiksuj je blenderem na gładką pastę.
  2. W misce wymieszaj mielone migdały z cynamonem i skórką z pomarańczy. Dodaj miód (lub inny słodzik) oraz pastę daktylową i wszystko dokładnie wymieszaj do utworzenia jednolitej masy. Najlepiej jest zrobić to dłońmi. Gdy masa dobrze się połączy, zacznie odchodzić od dłoni.
  3. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej jest zmoczyć dłonie wodą, następnie wziąć kawałeczek masy i utoczyć z niej kulkę. Następnie każdą truflę obtocz w mielonych migdałach, lekko dociskają, aby się przykleiły.
  4. Gotowe trufle wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przechowywane poza lodówką nieco miękną, dlatego w miarę możliwości najlepiej jest przechowywać je w chłodzie.
* Na podstawie tego przepisu.
ab86f trufle2bdaktylowe

Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego przepisu lub podzielić się nim z innymi.

Marokańskie trufle daktylowe – Jak zapakować?

Trufle mają delikatną konsystencję, dlatego proponuję włożyć je do ładnego pudełka wyłożonego papierem albo blaszanej puszki. Tak zapakowane będą wyglądać niczym najlepsze pralinki ;)
0c77f trufle daktylowe 2
***
To mój ostatni wpis przed świętami, dlatego chciałam złożyć wszystkim Przyjaciołom i Czytelnikom Chilli, Czosnek i Oliwa najserdeczniejsze życzenia z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia! 
Dużo zdrówka (nasza trójka akurat przeziębiona) i pomyślności. A przede wszystkim zwolnienia tego szybkiego tempa życia, odpoczynku, spokoju i czasu spędzonego w rodzinnym gronie. Magicznej atmosfery, choć śniegu jak zwykle nie będzie, ale to przecież my tworzymy tę atmosferę, a nie pogoda ;) Samych pyszności przy świątecznym stole, tych najlepszych potraw, na które czekamy cały rok.
Do przeczytania po świętach, a w międzyczasie do zobaczenia na Instagramie :)

Podobne wpisy