Jeszcze przed samymi świętami mam dla Ciebie pomysł last minute na jadalny upominek dla najbliższych – trufle daktylowo-migdałowe. Są przepyszne, robi się je ekspresowo, a do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników. Takie domowe trufle są dużo zdrowsze od czekoladek kupowanych w sklepie, a zapakowane w ładne pudełko prezentują się bardzo efektownie.
Trufle na bazie suszonych daktyli są popularne w Maroko, gdzie przygotowuje się je z okazji Ramadanu. Zachęcam Was do obejrzenia tego filmu z oryginalnym marokańskim przepisem na trufle zawierającym wodę z kwiatów pomarańczy oraz wiórki kokosowe jako posypkę. Ja zrobiłam trufle według prostszego przepisu znalezionego u Veganon z wykorzystaniem skórki pomarańczowej. Połączenie daktyli i pomarańczy jest tak genialne, że już zastanawiam się jak wkomponować je w jakieś fajne ciasto.
Trufle daktylowo-migdałowe polecam jako drobny upominek, który możecie dołączyć do prezentów dla najbliższych. Sprawdzą się także jako niebanalny zdrowy deser na powoli zbliżającego się Sylwestra.
oryginalny marokański przepis – http://cookingwithalia.com/date-almond-truffles/
Marokańskie trufle daktylowe – Przepis
Składniki / na ok. 40 sztuk:
- 200 g suszonych daktyli
- 200 g mielonych migdałów + 4 łyżki do obtoczenia*
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z wyparzonej pomarańczy
- 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego
* Możesz wykorzystać gotowe mielone migdały lub też zmielić w malakserze migdały całe lub w płatkach.
Przygotowanie trufli daktylowych:
- Włóż daktyle do garnka do gotowania na parze lub durszlaka ułożonego nad garnkiem z wrzątkiem i przykrytego pokrywką. Gotuj je na parze przez 20 minut. Gdy zmiękną, poczekaj chwilę aż przestygną, po czym zmiksuj je blenderem na gładką pastę.
- W misce wymieszaj mielone migdały z cynamonem i skórką z pomarańczy. Dodaj miód (lub inny słodzik) oraz pastę daktylową i wszystko dokładnie wymieszaj do utworzenia jednolitej masy. Najlepiej jest zrobić to dłońmi. Gdy masa dobrze się połączy, zacznie odchodzić od dłoni.
- Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej jest zmoczyć dłonie wodą, następnie wziąć kawałeczek masy i utoczyć z niej kulkę. Następnie każdą truflę obtocz w mielonych migdałach, lekko dociskają, aby się przykleiły.
- Gotowe trufle wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przechowywane poza lodówką nieco miękną, dlatego w miarę możliwości najlepiej jest przechowywać je w chłodzie.
* Na podstawie tego przepisu.
Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego przepisu lub podzielić się nim z innymi.
Marokańskie trufle daktylowe – Jak zapakować?
Trufle mają delikatną konsystencję, dlatego proponuję włożyć je do ładnego pudełka wyłożonego papierem albo blaszanej puszki. Tak zapakowane będą wyglądać niczym najlepsze pralinki ;)
***
To mój ostatni wpis przed świętami, dlatego chciałam złożyć wszystkim Przyjaciołom i Czytelnikom Chilli, Czosnek i Oliwa najserdeczniejsze życzenia z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia!
Dużo zdrówka (nasza trójka akurat przeziębiona) i pomyślności. A przede wszystkim zwolnienia tego szybkiego tempa życia, odpoczynku, spokoju i czasu spędzonego w rodzinnym gronie. Magicznej atmosfery, choć śniegu jak zwykle nie będzie, ale to przecież my tworzymy tę atmosferę, a nie pogoda ;) Samych pyszności przy świątecznym stole, tych najlepszych potraw, na które czekamy cały rok.
Do przeczytania po świętach, a w międzyczasie do zobaczenia na Instagramie :)