Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku.
Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny farsz, np. pieczarkowy. Ja chciałam jednak przełamać monotonnie świątecznego stołu czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka – do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :)
Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie – tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej.
Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą
Składniki / na ok. 30 sztuk:
- 1 cukinia (ok. 400 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli pozbawiona pestek
- oliwa
- 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle
- 200 g fety
- 1/2 pęczka koperku
- łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa)
- pieprz
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Przygotowanie pierożków z ciasta francuskiego:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje.
- Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw, choć dodatek soli nie powinien być potrzebny, bo feta jest dość słona.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu.
- Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową czy kremem brokułowym.
Konkurs z Bonduelle – Wygraj bon zakupowy do Home&You!
- 1sze miejsce – bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł,
- 2gie i 3cie miejsce – zestawy produktów Bonduelle.
Na komentarze czekam do 22 grudnia, a zwycięzców ogłoszę w tym wpisie w dniu 23 grudnia. Tak więc masz szansę sprawić sobie bardzo miły prezent na Gwiazdkę :) Wysyłka nagród tylko na terenie Polski.
Aktualizacja 23.12.2016 r. – Wyniki konkursu
Bardzo dziękuję za liczny udział w konkursie. Wasze propozycje dań sylwestrowych z kukurydzą są naprawdę smakowite i kreatywne, dlatego niezwykle trudno było mi wygrać zwycięzców.
Poniżej publikuję listę zwycięzców, którym serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy, a wszystkim biorącym udział w konkursie, w imieniu swoim oraz marki Bonduelle, życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
I miejsce – Just a SALAD za kreatywną sałatkę w kształcie choinki z kukurydzą, serowo-orzechowymi bombkami, czarnymi oliwkami, pieczoną marchewką i pszennymi gwiazdkami. Tylko spójrzcie na zdjęcie (Just a SALAD – mam nadzieję, że zgadzasz się na publikację zdjęcia):
II miejsce – Patrycja za warzywną szarlotkę
III miejsce – Angelika_Monika Candy Pandas za paluchy ziemniaczano-ciecierzycowe
Aktualizacja 30.12.2016 r.
Z powodu braku kontaktu ze strony Angelika_Monika Candy Pandas, III miejsce w konkursie przyznaję flymetothespoon za meksykańskie koperty z ciasta francuskiego.
Wpis powstał we współpracy z Bonduelle.