Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle

przez Zuzanna
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle
Tradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się szybko i udadzą się każdemu – umiejętność lepienia pierogów niewymagana :) W środku kryją lekki i kolorowy warzywny farsz – na przekór zimie i monotonni świątecznych potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :)

Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku.

Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny farsz, np. pieczarkowy. Ja chciałam jednak przełamać monotonnie świątecznego stołu czymś kolorowym i pełnym ożywiających kontrastów smakowych. Mój farsz nawiązuje więc do kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka – do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :)

Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie – tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej.

Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą / Chilli, Czosnek i Oliwa

Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą

 

Składniki / na ok. 30 sztuk:

  • 1 cukinia (ok. 400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli pozbawiona pestek
  • oliwa
  • 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle
  • 200 g fety
  • 1/2 pęczka koperku
  • łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa)
  • pieprz
  • 2 opakowania ciasta francuskiego

 

Przygotowanie pierożków z ciasta francuskiego:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje.
  2. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw, choć dodatek soli nie powinien być potrzebny, bo feta jest dość słona.
  3. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu.
  4. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową czy kremem brokułowym.
Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą / Chilli, Czosnek i Oliwa

Konkurs z Bonduelle – Wygraj bon zakupowy do Home&You!

Razem z Bonduelle zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania są bardzo fajne nagrody:
  • 1sze miejsce – bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł,
  • 2gie i 3cie miejsce – zestawy produktów Bonduelle.
W komentarzu pod tym wpisem podaj swój pomysł na danie sylwestrowe przygotowane z wykorzystaniem kukurydzy Bonduelle. 

Na komentarze czekam do 22 grudnia, a zwycięzców ogłoszę w tym wpisie w dniu 23 grudnia. Tak więc masz szansę sprawić sobie bardzo miły prezent na Gwiazdkę :) Wysyłka nagród tylko na terenie Polski.

Aktualizacja 23.12.2016 r. – Wyniki konkursu

Bardzo dziękuję za liczny udział w konkursie. Wasze propozycje dań sylwestrowych z kukurydzą są naprawdę smakowite i kreatywne, dlatego niezwykle trudno było mi wygrać zwycięzców.

Poniżej publikuję listę zwycięzców, którym serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy, a wszystkim biorącym udział w konkursie, w imieniu swoim oraz marki Bonduelle, życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

I miejsce – Just a SALAD  za kreatywną sałatkę w kształcie choinki z kukurydzą, serowo-orzechowymi bombkami, czarnymi oliwkami, pieczoną marchewką i pszennymi gwiazdkami. Tylko spójrzcie na zdjęcie (Just a SALAD – mam nadzieję, że zgadzasz się na publikację zdjęcia):

07f79 f542b14d5c6f81c6efb28cbe008a0115d6c5c6a06ff546a791a81d1a3d7f91e4

II miejsce – Patrycja za warzywną szarlotkę

III miejsce – Angelika_Monika Candy Pandas za paluchy ziemniaczano-ciecierzycowe

Aktualizacja 30.12.2016 r.

Z powodu braku kontaktu ze strony Angelika_Monika Candy Pandas, III miejsce w konkursie przyznaję flymetothespoon za meksykańskie koperty z ciasta francuskiego.

Wpis powstał we współpracy z Bonduelle.

Podobne wpisy