Recenzja książki „Kuchnia grecka” George’a Calombarisa

przez admin
Recenzja książki „Kuchnia grecka” George\’a Calombarisa + Linkowe Party

Kuchnia grecka należy do moich ulubionych. Wstyd mi się więc przyznać, że w mojej liczącej ponad 50 sztuk kolekcji książek kucharskich nie znalazła się dotąd ani jedna w całości poświęcona przepisom z Hellady. Na szczęście ta skandaliczna sytuacja uległa zianie, gdy ostatnio od Wydawnictwa Pascal otrzymałam książkę George\’a Calombarisa, gwiazdy australijskiej edycji MasterChefa. Dziś zapraszam na recenzję tej pozycji. Może wpadnie komuś w oko i zagrzeje miejsce pod jego choinką 🙂

George Calombaris to syn Greczynki cypryjskiej i Egipcjanina wychowany w Australii. Jest właścicielem ponad 17 restauracji, autorem książek kucharskich oraz jurorem w australijskiej edycji programu MasterChef. Popularność przyniosło mu nowoczesne podejście do kuchni greckiej, którą interpretuje w odważny i nowatorski sposób.

Jak sam o sobie mówi, jest Australijczykiem o greckiej duszy. Kochany za humor i otwartość na świat, chętnie eksperymentuje w kuchni.

W książce pisze o sobie: \”brak podziałów to właśnie mój kulinarny styl, bo choć szanuję przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, lubię bawić się formą.\”

W książce nie znajdziemy więc zbyt wielu tradycyjnych greckich przepisów, a raczej ich autorskie przeróbki lub zupełnie nietradycyjne receptury bazujące na typowo greckich produktach i smakach. A nawet wykraczające poza granice Hellady, ponieważ tradycje wyniesione przez George\’a z domu są mieszanką różnych kuchni śródziemnomorskich (greckiej, cypryjskiej, egipskiej, a nawet włoskiej). Calombaris proponuje nam m.in. popcorn o smaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes.

Książka \”Kuchnia grecka\” podzielona jest na 10 rozdziałów: greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji.

Do moich ulubionych rozdziałów należą \”greckie przekąski\”, \”sosy i dipy\” oraz \”sałatki\” – większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami \”do wypróbowania\”. Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem.

Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych technik kulinarnych. Na przykład nie mam pojęcia skąd wziąć olej z nasion bawełny potrzebny do zrobienia krewetek w cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach.

Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce, ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna, w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana w ostrej kolorystyce. Dla mnie trochę nieczytelna, szczególnie gdy nazwa przepisów ułożona jest pionowo lub jest w języku greckim, mam trudności z jej rozczytaniem. Doceniam jednak porządny papier, twardą okładkę oraz wbudowaną w książkę zakładkę, która ułatwia odnalezienie interesującego nas przepisu.

Podsumowując, książka \”Kuchnia grecka\” George\’a Calombarisa pokazuje nowatorskie podejście do greckiej kuchni. Polecam ja osobom, które nie boją się eksperymentować w kuchni, lubią nowoczesne podejście do gotowania i odważne łączenie składników.

Kuchnia grecka, George Calombaris
Wydawnictwo Pascal
Oprawa twarda, 320stron
2016
Cena: 79,90 zł.

Podobne wpisy