Frittata ze szparagami i kozim serem

przez admin
Frittata ze szparagami i kozim serem

Dzień dobry,
Czerwiec rozpoczął się dla mnie nieoczekiwanie. Właśnie wybieraliśmy się z Mężem na imprezę z okazji Dnia Dziecka, jednak tam nie dotarliśmy. Pojechaliśmy za to do szpitala, gdzie na świat przyszedł mój synek, Tadeusz. Czy nie był to piękny prezent na Dzień Dziecka? 🙂

Powoli wracam do życia, również do blogowania. Jak Wam kiedyś wspominałam, udało mi się przed porodem przygotować kilka smakowitych przepisów, które teraz będę publikować. Zacznę od dania ze szparagami, na które sezon powoli się kończy.

Jakiś czas temu kupiłam sobie wreszcie upragnioną patelnię żeliwną, na której mogę smażyć, a potem dopiec potrawę w piekarniku. Wreszcie mogłam przygotować prawdziwą włoską frittatę – tu wersji ze szparagami i kozim serem. Jajka smażymy, aż zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku.

Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę na drugą stronę przy pomocy dużej pokrywki, jak opisałam to w przepisie na prowansalski omlet z boćwiną.

Frittata ze szparagami i kozim serem

Frittata ze szparagami i kozim serem

przepis własny
Składniki:
  • pęczek szparagów
  • 6 jajek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 cebulki dymki
  • 100 g koziego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
patelnia żeliwna (taka, którą można włożyć do piekarnika)
Przygotowanie:
  1. Odłam zdrewniałe końcówki od szparagów (same ułamią się we właściwym miejscu). Odetnij szczyty szparagów, zaś pozostałe części pokrój na 1-centymetrowe kawałki. 
  2. Jajka wbij do miski i rozbełtaj z solą i pieprzem oraz 2 łyżkami śmietany. Cebulki dymki drobno pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone szparagi (bez szczytów), smaż 3-4 minuty, następnie wlej masę jajeczną. Smaż ok. 8 minut, aż masa zetnie się od spodu, ale z góry będzie jeszcze płynna. 
  3. Na wierzchu frittaty ułóż szczyty szparagów oraz pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie. 
  4. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem.
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Polecam również inne omlety:

Omlet ze szparagami i szpinakiem
Tortilla z piekarnika
Frittata ze szparagami i miętą


Podobne wpisy