Dzień dobry,
Dziś mam dla Was przepis na greckie placuszki Spanakokeftethes, przygotowywane ze szpinaku i białej części porów. Takie warzywne placuszki to świetna wegetariańska propozycja obiadowa lub oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym.
Greckie placki z pora i szpinaku – Spanakokeftethes
na podstawie tego przepisu
Składniki:
- 700 g świeżego szpinaku
- 2 pory, same białe części, drobno pokrojone
- 5 cebulek dymek, drobno posiekanych
- pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
- pęczek koperku, drobno posiekany
- 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Szpinak umyj, wrzuć do wrzątku na 2 min. Gdy zwiędnie, odcedź, dobrze odciśnij z wody i drobno posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami placuszków, czyli posiekanymi porami, cebulkami, natką i koperkiem. Dodaj jajka i kaszkę kukurydzianą. Dopraw masę solą i pieprzem. Odstaw masę do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniało.
- Z masy formuj nieduże placuszki, które obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (ok. 3 minuty na stronę). Podawaj na ciepło, np. z jogurtem greckim.