Dzień dobry,
To zdecydowanie najsmaczniejsza marchewka, jaką jadłam w życiu! Delikatna, słodka, pokryta lepkim sosem z miodu, soku z cytryny i tymianku. Stanowi bardzo efektowne, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu danie.
Najlepiej sprawdzą się tutaj młode, smukłe marchewki, które kupiliście razem z nacią. Wystarczy odciąć z nich natkę (można ją wykorzystać np. do pesto), zostawiając ok. 1,5 cm zieloną końcówkę i cienko obrać ze skórki, aby wyglądała tak ładnie jak na zdjęciach.
Pieczoną młodą marchewkę możecie podać jako warzywny dodatek do obiadu, jako elegancką przystawkę lub na kolację, ze świeżym pieczywem i kawałkiem sera. Serdecznie polecam!
Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem
inspiracja Donna Hay
Składniki (na 2 porcje):
- 500 g młodych marchewek
- 2 łyżki oliwy, np. Bios Monini
- 60 ml miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego, ale niekoniecznie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Aby marchewki ładnie wyglądały, odetnij z nich nać, ale zostaw krótkie (ok. 1-1,5 cm) zielone końcówki. Następnie cienko obierz marchewki ze skórki.
- W miseczce wymieszaj składniki marynaty: oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Marchewki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej marynatą, dodaj listki tymianku i bardzo dobrze wszystko wymieszaj rękami, aby marchewki całe pokryły się aromatycznym sosem. Jeżeli chcesz, możesz zostawić całe gałązki tymianku, pokryj je tylko marynatą, aby nie spaliły się w piekarniku.
- Rozłóż marchewki na blasze w jednej warstwie i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. W czasie pieczenia dobrze jest dodatkowo polewać marchewki sosem, który zebrał się na blasze. Pieczone marchewki podawaj na ciepło, jako dodatek do obiadu, jako przystawka lub na kolację, z pieczywem i kozim serem.