Dzień dobry,
Dziś przedstawiam Wam zapowiadany wcześniej pyszny napój z rabarbaru z wodą różaną (mam nadzieję, że udało się Wam ją kupić ;)). Jest słodki, orzeźwiający, ma wspaniały różowy kolor, a dzięki pływającym w nim różanym płatkom, wygląda po prostu pięknie! :)
Wywodzi się z kuchni perskiej i nazywany jest sharbatem. Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej.
Napój rabarbarowy jest naprawdę pyszny i świetnie ugasi Wasze pragnienie w gorące dni. Zaserwowałam go rodzinie w czasie organizowanej przeze mnie imprezy imieninowej i wszystkim przypadł do gustu. Nie wspominając o tym, że jego piękny wygląd robi na wszystkich wrażenie :)
Wodę różaną kupicie w sklepach z produktami arabskimi. Z kolei suszone płatki róży dostałam w sklepie zielarskim – sprzedawane były jako herbata w płatków róży.
Napój rabarbarowy z wodą różaną
przepis z książki \”Saraban\” Greg Malouf i Lucy Malouf
Składniki (na 400 ml syropu):
- 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
- 400 g cukru
- 250 ml wody
- 1 cytryna lub limonka
- 2 łyżki wody różanej
- łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny.
- Do garnka dodaj wodę i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Na misce ustaw durszlak z drobnymi oczkami wyłożony podwójnie złożoną gazą i przecedź przez niego syrop rabarbarowy. Oddzielony sok przelej z powrotem do garnka, dodaj sok z cytryny lub limonki, ustaw na ogniu i gotuj przez 15-20 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- Gdy syrop ostygnie, dodaj do niego wodę różaną i opcjonalnie płatki róży. Przelej do czystej butelki, zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu do czasu, aż będzie potrzebny.
- Aby przygotować napój rabarbarowy, wymieszaj 1 część syropu z 3 częściami zimnej wody gazowanej lub niegazowanej. Uzupełnij kostkami lodu i plasterkami cytryny.
***