Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną

przez admin
Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną
Dzień dobry,
Dziś przedstawiam Wam zapowiadany wcześniej pyszny napój z rabarbaru z wodą różaną (mam nadzieję, że udało się Wam ją kupić ;)). Jest słodki, orzeźwiający, ma wspaniały różowy kolor, a dzięki pływającym w nim różanym płatkom, wygląda po prostu pięknie! 🙂

Wywodzi się z kuchni perskiej i nazywany jest sharbatem. Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej.

Napój rabarbarowy jest naprawdę pyszny i świetnie ugasi Wasze pragnienie w gorące dni. Zaserwowałam go rodzinie w czasie organizowanej przeze mnie imprezy imieninowej i wszystkim przypadł do gustu. Nie wspominając o tym, że jego piękny wygląd robi na wszystkich wrażenie 🙂
Wodę różaną kupicie w sklepach z produktami arabskimi. Z kolei suszone płatki róży dostałam w sklepie zielarskim – sprzedawane były jako herbata w płatków róży.
Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną

Napój rabarbarowy z wodą różaną

przepis z książki \”Saraban\” Greg Malouf i Lucy Malouf
Składniki (na 400 ml syropu):
  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 400 g cukru
  • 250 ml wody
  • 1 cytryna lub limonka
  • 2 łyżki wody różanej
  • łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny. 
  2. Do garnka dodaj wodę i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  3. Na misce ustaw durszlak z drobnymi oczkami wyłożony podwójnie złożoną gazą i przecedź przez niego syrop rabarbarowy. Oddzielony sok przelej z powrotem do garnka, dodaj sok z cytryny lub limonki, ustaw na ogniu i gotuj przez 15-20 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Gdy syrop ostygnie, dodaj do niego wodę różaną i opcjonalnie płatki róży. Przelej do czystej butelki, zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu do czasu, aż będzie potrzebny.
  5. Aby przygotować napój rabarbarowy, wymieszaj 1 część syropu z 3 częściami zimnej wody gazowanej lub niegazowanej. Uzupełnij kostkami lodu i plasterkami cytryny. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Rabarbarowa rewolucja

Podobne wpisy