Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich

przez Zuzanna
Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich

W Internecie krążą memy, w których zirytowana rodzina czeka, aż blogerka kulinarna wreszcie skończy fotografować ich obiad. Wiecie co? Tym razem sama nie mogłam się doczekać, aż skończę robić zdjęcia tej apetycznej paście, bo mam dużą słabość do wszelkich dipów i innych meze w stylu arabskim. 


Muhammara do dip, który wywodzi się z Aleppo w Syrii, ale obecnie popularny jest również w innych krajach Lewantu oraz w Turcji. To zrównoważone, słodko-pikantne połączenie pieczonej papryki i orzechów włoskich z dodatkiem czosnku, papryczki chilli, melasy z granatów, soku z cytryny i niekiedy kuminu. Istnieje oczywiście wiele przepisów na muhammarę różniących się niuansami. Ja bazowałam na recepturze z książki \”Saha\” Grega i Lucy Malouf.

Jeśli chodzi o pieczenie papryki, podobnie jak bakłażana w baba ghanoush, tradycyjnie opiekało się ją nad ogniem. Jeżeli wiec macie kuchenkę gazową, możecie na niej upiec paprykę, dzięki czemu uzyskacie bardziej autentyczny aromat. W przeciwnym razie jak ja upieczcie paprykę w piekarniku.

Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich

 

Muhammara – pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Składniki / na 6 porcji:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli pozbawiona pestek
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g obranych orzechów włoskich, z grubsza pokrojonych
  • spora szczypta soli
  • 50-60 g miękiszu wczorajszego chleba lub bułki, lub świeży chleb bez skórki lekko podsuszony w piekarniku i połamany na kawałki
  • 1 łyżka melasy z granatów*
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra vergin + do polania po wierzchu
  • do podania: opieczony chleb, świeże warzywa, domowe chrupaki z za\’atarem (poniżej napisałam, jak je robię)

* Melasa z granatów to pyszny, słodko-kwaśny dodatek do wielu arabskich potraw. Kupicie ją w sklepach z produktami arabskimi oraz typu kuchnie świata.

 

Przygotowanie pasty muhammara:

  1. Zacznij od upieczenia papryk. Jeżeli posiadasz kuchenkę gazową, opiecz papryki bezpośrednio na palniku. Ustaw mały ogień i opiekaj na nim papryki przez 10-15 minut, regularnie je obracając, aż ich skórka stanie się czarna, a papryki zwiotczeją. Ja piekłam swoje papryki w piekarniku. Przekroiłam je na pół, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry i wstawiłam do piekarnika ustawionego na górną grzałkę w temperaturze 200 stopni C na 20-30 minut.
  2. Upieczone dowolną metodą papryki umieść w misce i przykryj folią plastikową. Zostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj miskę i zaczekaj, aż papryki przestygną. Zdejmij z nich skórkę oraz usuń szypułkę oraz pestki. Miąższ papryk pokrój z grubsza na kawałki (wystarczy nawet porwać w dłoniach).
  3. Wszystkie składniki pasty, poza oliwą, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj pulsacyjnie. Na końcu dodaj oliwę i zmiksuj na gładką pastę. Najlepiej przed podaniem schłodź pastę w lodówce. Podawaj polaną po wierzchu oliwą, ja moją posypałam również delikatnie za\’atarem dla ładnego efektu wizualnego. Polecam przygotować do pasty domowe chrupaki.

➤ Przepis na domowe chrupaki: Gotowe chlebki pita pokrój na trójkąty. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp szczyptą soli i za\’atarem (albo np. słodką papryką, sezamem, płatkami chilli). Wymieszaj rękami, aby chlebki pokryły się przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz, aż się zezłocą, 5-10 min.

Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Podobne wpisy