Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska)

Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska)/ Chilli, Czosnek i Oliwa

Harira to narodowa marokańska zupa, gęsta od różnych strączków, słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw. Taki idealny jednodaniowy posiłek - treściwy, pożywny i bardzo zdrowy. Tradycyjną harirę przygotowuje się na baranich kościach i mięsie, ja jednak przedstawię Wam szybką wersję wegetariańską.

W Maroku harirę gotuje się w okresie Ramadanu i jada po zachodzie słońca - pozwala zaspokoić pierwszy głód i sprzyja regeneracji po całodniowym poście. Także jej bezmięsna wersja jest bardzo odżywcza, dzięki dużej ilości bogatych w roślinne białko warzyw strączkowych. Harirę najczęściej przygotowuje się z dodatkiem ciecierzycy i zielonej soczewicy, ale widywałam także wersje z czerwoną soczewicą, łuskanych grochem, a nawet bobem.

Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska)/ Chilli, Czosnek i Oliwa

Jak to już zwykle bywa, próżno jest szukać jednego "słusznego" przepisu na harirę, bo każdy region czy nawet kucharz szczyci się własnym. Czasem do zupy dodaje się ziemniaki, ryż lub makaron vermicelli - wtedy staje się bliźniaczką dla tej egipskiej zupy o nieco innym zestawie aromatycznych przypraw.

Harira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Może jednak wtedy nieco zgęstnieć, rozrzedzicie ją wtedy odrobiną wody lub bulionu. Nie zapomnijcie o dodaniu na samym końcu soku z cytryny lub limonki, który świetnie ożywia ciężki od korzennych przypraw aromat zupy. Możecie dodać do niej także ugotowanego makaronu, ryżu czy kaszy bulgur, podać z arabskim chlebkiem lub jak Marokańczycy - zjeść podgryzając suszonymi daktylami, których słodycz podobno wspaniale podkreśla smak przypraw.

Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska)/ Chilli, Czosnek i Oliwa

Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska)



Składniki /dla 4 głodnych osób:

  • oliwa
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 1 papryczka chilli posiekana (można zastąpić dodanymi razem z przyprawami płatkami chilli lub dodaną razem z bulionem pastą harissa albo pominąć)
  • szczypta szafranu namoczonego w łyżce gorącej wody przez 5 minut (ewentualnie pomiń)
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • pęczek świeżej kolendry
  • 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
  • 1-1,25 litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy)
  • puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej do miękkości)
  • sok z 1 cytryny lub limonki lub do smaku
  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy harira:

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, selera naciowego oraz chilli. Smaż na średnim ogniu aż się zeszklą, ok. 5 minut. Teraz dodaj przyprawy, w tym szafran wraz z wodą, oraz posiekane łodyżki świeżej kolendry (listki pozostaw do dekoracji) i smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając.
  2. Dodaj passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki, bulion warzywny, marchewkę oraz zieloną soczewicę (chyba, że używasz soczewicy z puszki, wtedy dodaj ją razem z ciecierzycą). Dopraw zupę szczyptą soli, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica będzie ugotowana. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub wody. Jeżeli używasz soczewicy i ciecierzycy z puszki, wystarczy, że pogotujesz zupę do miękkości marchewki. 
  3. Na koniec dodaj do zupy ugotowaną ciecierzycę i listki kolendry. Gotuj 2-3 minuty. Wciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj udekorowaną listkami kolendry. Możesz też podać biesiadnikom cząstki cytryny, aby doprawili zupę na talerzu. Inne typowe dodatki do hariry do arabski chleb oraz suszone daktyle, których słodycz podkreśla aromat przypraw. 
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska)/ Chilli, Czosnek i Oliwa
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.