Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)

Jak zapewne również wielu z Was, swoje pierwsze kwiaty cukinii jadłam w czasie wakacji we Włoszech. Nie przypuszczałam, że uda mi się je dostać w Polsce, ale w zeszłym tygodniu kupiłam je na moim lokalnym bazarku! Najwidoczniej przysmak ten staje się u nas coraz bardziej popularny, a rolnicy zrozumieli, że opłaca im się zerwać kwiaty nim przemienią się w popularne warzywa. 

Jeżeli i Ty kupiłeś kwiaty cukinii, a teraz zastanawiasz się co z tym fantem zrobić, odpowiedź znajdziesz w dzisiejszym wpisie :) Oprócz garści informacji (jak przygotować, gdzie kupić, jak jeść?), znajdziesz tu także przepis krok po kroku na faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście piwnym - bardzo prostą i pyszną przekąskę. Zapraszam!


Rodzaje kwiatów cukinii. Kwiat męski i żeński.


Wyróżniamy dwa rodzaje kwiatów cukinii. Większy kwiat z łodyżką to kwiat męski, mniejszy przytwierdzony do małej cukinii (zielonej lub żółtej) to kwiat żeński. Oba są jadalne i smakują tak samo :)

Ja osobiście preferuję kwiat żeński, bo bardzo lubię przy okazji schrupać zawiązkę cukinii. Jest tak młoda i delikatna, że można ją nawet zjeść na surowo. Z kolei kwiat męski pomieści więcej farszu.

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)

Gdzie kupić kwiaty cukinii?


Pamiętam jak w Toskanii widziałam kwiaty cukinii sprzedawane na tackach w supermarkecie. Niestety w Polsce kwiaty cukinii są nadal trudno dostępne i dość drogie (1-2 zł za sztukę). Ale jeśli na moim lokalnym targowisku w Piasecznie można je dostać, znaczy że coś się ruszyło :)))

Kwiatów cukinii najlepiej szukać właśnie na lokalnych bazarach, targowiskach czy w gospodarstwach rolnych. Mogą być również dostępne przez Internet w specjalistycznych sklepach. Poniżej podaję kilka znanych mi źródeł (jeśli znasz więcej miejsc - proszę napisz w komentarzu):


Pozostaje jeszcze ostatnie, dość oczywiste źródło - własny ogródek! Albo ogórek kogoś z rodziny czy sąsiada. Zamiast hodować przerośnięte cukinie, z którymi nie wiadomo potem co zrobić, może warto urwać kwiaty i spróbować ich smaku? :)

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)

Jak przygotować kwiaty cukinii do spożycia?


To jest bardzo proste! Kwiaty oczyszczamy z zabrudzeń delikatnie myjąc pod bieżącą wodą. Z kwiatów męskich odcinamy długie łodyżki - świetnie nadają się do tego nożyczki. Następnie delikatnie rozchylamy kwiaty (aby nie uszkodzić płatków) i usuwamy z nich pręciki - znów nożyczkami lub wykręcając dłonią. Na końcu warto kwiaty jeszcze raz przepłukać, aby usunąć resztki pyłku. Kwiaty układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody.


Co można zrobić z kwiatów cukinii?


Kwiaty cukinii można przygotować na bardzo wiele sposobów - usmażyć, upiec, nafaszerować, ułożyć na pizzy, dodać do makaronu. Oto kilka moich propozycji:

  • Jeden z prostszych, dobrych na początek pomysłów, to usmażenie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym. Do ciasta zamiast mleka dajemy wodę gazowaną, albo piwo, otrzymując lekkie ciasto piwne, jak z dzisiejszego przepisu.
  • Faszerowane kwiaty cukinii. Kwiaty cukinii świetnie łączą się z serami, ale do środka można włożyć inne produkty, na które masz ochotę (widziałam nawet przepisy z krewetkami lub mięsem). Typowo włoskie nadzienie składa się z sera mozzarella, anchois i świeżej bazylii. Więcej o nadzieniach poniżej.
  • Faszerowane kwiaty możesz obtoczyć w cieście lub usmażyć "gołe" na oliwie.
  • Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym.
  • Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy.
  • risotto z kwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii
  • Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę.

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)


Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie:


Jak już wspomniałam, kwiaty cukinii kochają ser. Jeżeli nie lubisz zaproponowanej poniżej fety, możesz ją zastąpić innym serem lub przygotować zupełnie inne nadzienie. Np.:

  • ricotta wymieszana z parmezanem i świeżą bazylią
  • ricotta wymieszana z parmezanem, gałką muszkatołową i szczypiorkiem
  • zamiast ricotty możesz dać serek kozi lub domowy labneh (ser z jogurtu)
  • kozi ser wymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem
  • mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie)
  • ryż i zioła (coś na wzór gemisty)
  • grzyby i cebula
  • krewetki z czosnkiem i chilli


A Wy próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można je kupić - dajcie znać w komentarzu, a pomożecie innym, którzy chcieliby ich spróbować :)

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)

Kwiaty cukinii w cieście piwnym faszerowane serem feta - Przepis krok po kroku


Potrzebujesz:


na ciasto piwne:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki maki z ciecierzycy (możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką pszenną)
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • 10-12 łyżek lekkiego jasnego piwa (u mnie piwo pszeniczne) - możesz zamienić na wodę gazowaną
na nadzienie:
  • 200 g sera feta (możesz zastąpić ricottą, wtedy dodaj do nadzienia szczyptę soli)
  • garść świeżych liści bazylii (lub koperku, szczypiorku)
ponadto:
  • 12 kwiatów cukinii (ja miałam 6 męskich i 6 żeńskich)
  • olej do smażenia

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)


Przygotowanie kwiatów cukinii w cieście piwnym:


1. Zacznij od zrobienia ciasta piwnego. Do miski wbij jajko i rozbełtaj je. Dodaj obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz 10 łyżek piwa. Wymieszaj (ja używam trzepaczki) do uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodaj do niego więcej piwa. Odstaw ciasto na 20 min. (czyli czas przygotowania reszty składników).

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)

2. Przygotuj nadzienie. Fetę przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Bazylię (lub inne zioła) drobno posiekaj i dodaj do fety. Wymieszaj.

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)

Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku)

3. Teraz zabierz się za kwiaty. Kwiaty cukinii oczyść z zabrudzeń, następnie delikatnie rozchyl każdy kwiat i odetnij pręcik przy pomocy nożyczek (można go też wykręcić ręką). Jeżeli jak ja kupiłeś kwiaty męskie z długimi łodygami, odetnij je przy podstawie kwiatu. Przepłucz kwiat pod wodą, aby pozbyć się resztek pyłku i odłóż na papierowy ręcznik do wyschnięcia.



4. Weź łyżeczkę farszu i uformuj z niego kulkę wielkości orzecha włoskiego. Włóż nadzienie do środka kwiatu i delikatnie zakryj płatkami. W ten sposób przygotuj wszystkie kwiaty.





5. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej grubą warstwę oleju. Nie musi być go tyle jak do smażenia frytek. Niech olej zakryje całe dno patelni. Ostrożnie zanurzaj kwiaty cukinii w cieście piwnym, poczekaj, aż jego nadmiar odcieknie. 


6. Ruchem od siebie wrzucaj kwiaty cukinii na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor, ok. 1-2 min. na stronę. Ja swoje kwiaty cukinii przekładałam na drugą stronę szczypcami. Uważaj na pryskający olej, szczególnie w czasie przekładania kwiatów.


7. Usmażone kwiaty cukinii przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu. Możesz posypać je z wierzchu szczyptą soli i ewentualnie szczypiorkiem. Świetnie smakują ze szklaneczką schłodzonego piwa (najlepiej tego samego, jakie jest w cieście) lub białego wina. Smacznego!


***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

14 komentarzy:

  1. Najbardziej lubię faszerowane kwiaty cukinii/dyni, lub w omlecie.
    Pierwszy raz jadłam je w Polsce wiele, wiele lat temu.
    A kupuję na bazarach warszawskich od wielu lat - są powszechnie dostępne.Nawet na małych bazarkach można je kupić, np. za ul Wałbrzyską. Często przywożę też ze wsi.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, ja niestety dotąd nie widziałam kwiatów cukinii w sprzedaży, ale cieszę się, że wreszcie udało mi się je kupić :)

      Usuń
  2. Ciekawie to wygląda, ale wewnętrzny głos mi mówi, że to nie mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda nam takich pięknych kwiatuszków ale z ciekawości chętnie byśmy któregoś spróbowały :D Super, że są również z nadzieniem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo takie kwiatki to prawdziwy rarytas :)

      Usuń
  4. Jak w końcu uda mi się je dorwać (nie wiem czemu we Wrocławiu tak o nie trudno), to obiecuję zrobić je od razu z Twojego przepisu. Wyglądają niesamowicie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, jak w Piasecznie sprzedają to i we Wrocławiu powinni zacząć ;) Ale to też pewnie kwestia zapotrzebowania - jak się klienci zaczną o nie pytać, to się sprzedawcy postarają, żeby były :)

      Usuń
  5. ale fajnie, że tu do Ciebie zajrzałam, nie słyszałam o kawiatach cukinii, a tym bardziej o ich jedzeniu. byłam we Włoszech, ale wiele lat temu...ciekawe, naprawdę. jestem bardzo ciekawa jak to smakuje. muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Kwiaty cukinii nie tylko można coraz częściej kupić, ale też widuję je w restauracjach, więc możliwości spróbowania na pewno są :)

      Usuń
  6. Nigdy nie jadłem jeszcze kwiatów cukinii, muszę koniecznie je gdzieś dorwać, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są piękne i pyszne :) Jak jesteś z Wawy, to w tekście znajdziesz miejscówki, gdzie możesz kwiaty kupić :)

      Usuń
  7. Wow! Nie wiem czy jadlam, nei pamietam. No i nie wiedzialam, ze sa meskie i zenskie kwiaty cukinii. Zuzia, niedlugo bede wreszcie w Polsce a tam czeka na mnei Twoja ksiazka! Juz sie nie moge doczekac!!!!! Spodziewaj sie recenzji ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ja też kiedyś o tym nie wiedziałam, a z biologii nigdy dobra nie była :) Cieszę się, że książka wreszcie trafi w Twoje ręce :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.