Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem

Tarty z ciasta francuskiego ze szparagami i zielonym groszkiem to wiosna na talerzu

Wiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać...

Oczywiście żartuję ;) Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu, szczególnie, że robi się je tak prosto!

Jeżeli lubicie tarty z ciasta francuskiego, polecam Wam również moje tarty z botwinką, gorgonzolą i jakiem.
Tarty z ciasta francuskiego ze szparagami i zielonym groszkiem to wiosna na talerzu


Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem


Składniki / na 8 kwadratowych tart:

  • opakowanie ciasta francuskiego 275 g
  • 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę)
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny
  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • kilka listków świeżej mięty
  • tarty parmezan, opcjonalnie


Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na 8 kwadratów (mi dokładnie wyszło 8 kwadratów i 2 małe prostokąty). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy noża natnij kwadraty ciasta w odległości ok. 1 cm. od brzegu, tworząc rodzaj ramki. Nie przycinaj ciasta na wylot! Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż ciasto się podniesie.
  2. W tym czasie przygotuj twarożek. Umieść go w misce i dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki i przekrój je na pół.
  3. Gdy tylko ciasto francuskie się podniesie, wyjmij je z piekarnika. Przy pomocy łyżki wgnieć środki kwadratów i posmaruj je twarożkiem. Na twarożku ułóż szparagi i skrop je oliwą. Wstaw tarty z powrotem do piekarnik i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto się zezłoci, a szparagi będą upieczone. Jeżeli będą przypiekać się za szybko, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C.
  4. Wyjmij tarty z piekarnika. Na każdej ułóż po garstce groszku i po kilka listków mięty. Przypraw solą i pierzem. skrop oliwą. Na końcu posyp tarty parmezanem (opcjonalnie). 
* Na podstawie tego przepisu, z moimi zmianami.

Tarty z ciasta francuskiego ze szparagami i zielonym groszkiem to wiosna na talerzu

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

14 komentarzy:

  1. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie zawsze wszystko wygląda tak smacznie, że aż chce się gotować ;)
    Nie przepadam za ciastem francuskim i kozim twarożkiem, ale coś mi mówi, że te tarty smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, są bardzo pyszne :) Kozi twarożek możesz zastąpić ricottą, a zamiast ciasta francuskiego użyć kruchego :)

      Usuń
  4. Połączenie magiczne! Sezon szparagowy jest najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, trzeba z niego korzystać! Dziś znowu przywiozłam z bazarku pęczek szparagów :)

      Usuń
  5. Nic tylko powiesić na ścianie jako obrazki xD Ale w sumie długo by nie powisiały, zaraz znalazłby się ktoś kto by je zjadł :D

    OdpowiedzUsuń


  6. Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


    great work

    تصميم مواقع





    good job Beautiful! :)

    حراج السيارات

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne maleństwa, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.