Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką i serem Burrata

Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką i serem Burrata

Marzec to dla mnie początek wiosny. Wiem, że z pogodą w tym miesiącu bywa różnie, jednak wyraźnie dłuższe dni napawają mnie optymizmem i nadzieją :) Lubię w tym czasie otaczać się kwiatami, sadzić rzeżuchę i jeść zielone warzywa. Dzisiejszy przepis jest właśnie w takim wiosennym duchu. Jest to pizza z patelni z nadzieniem ze szpinaku i pora, podana z jajkami, szynką Prosciutto oraz serem Burrata. Wygląda bardzo efektownie i smakuje przepysznie! 

Pizza z patelni to doskonała alternatywa dla klasycznej pizzy z piekarnika. Jest równie smaczna, a nie wymaga pieczenia. Kluczem do jej przygotowania jest dobrej jakości nieprzywierająca patelnia z przykrywką, na której usmażycie ciasto, ale też ugotujecie od góry dodatki. Jeśli nie macie w kuchni piekarnika lub nie chce Wam się go rozgrzewać, to zachęcam Was do wykonania pizzy właśnie w ten sposób. 

Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką i serem Burrata

Chciałam, aby moja pizza miała wiosenny zielony kolor, dlatego przygotowałam do niej nadzienie z pora i szpinaku, doprawione czosnkiem, papryczkami chilli oraz aromatyczną oliwą GranFruttato od Monini. Szpinak świetnie komponuje się z jajkami, a taką pizzę możecie zaserwować na śniadanie. Pizzę zwieńczyłam dodatkami w iście włoskim stylu - szynką Prosciutto i serem Burrata, aby szły w parze z włoską oliwą. W ten sposób powstała piękna, kolorowa i sycąca pizza, którą spokojnie najedzą się dwie osoby. 

Przy okazji tego przepisu zapraszam Was do udziału w wiosennym konkursie Monini "Dostawa włoskiego smaku!". Nagroda główna to kultowy włoski skuter, a co tydzień możecie zdobyć super nagrody dodatkowe: zestawy oliw Monini oraz gotówkę. Wystarczy kupić produkty Monini za co najmniej 10 zł w okresie od 22.02 do 18.04.2021 r., wypełnić formularz zgłoszeniowy i wykonać proste zadanie konkursowe.

Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką i serem Burrata

Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką Prosciutto i serem Burrata


➤ czas przygotowania: 1 godz. + 1 godz. wyrastanie ciasta


Składniki / na 1 pizzę o średnicy 26-28 cm:

ciasto na pizzę:
  • 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej typ 500 lub do pizzy 
  • 1 łyżka siemienia lnianego lub innych ziaren (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka Oliwy Extra Vergine Monini GranFruttato
dodatki:
  • 300 g szpinaku
  • 3-4 łyżki Oliwy Extra Vergine Monini GranFruttato
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chilli w płatkach 
  • sól i pieprz
  • 3 jajka
  • 3 plastry szynki Prosciutto lub Szwarcwaldzkiej
  • 60-80 g sera Burrata

Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką i serem Burrata

Przygotowanie wiosennej pizzy z patelni ze szpinakiem:

  1. W dzbanku wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Ostaw na 5 minut, aż na powierzchni pojawi się piana.
  2. Do misy robota dodaj mąkę, siemię lniane oraz sól. Zamontuj hak do ciasta drożdżowego i chwilę wymieszaj składniki na małej prędkości. Stopniowo dodawaj wodę z drożdżami, a następnie oliwę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Jeżeli nie masz robota kuchennego, możesz wyrobić ciasto na pizzę ręcznie. 
  3. Miskę posmaruj oliwą i umieść w niej wyrobione ciasto. Przykryj folią plastikową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
  4. W międzyczasie przygotuj dodatki do pizzy. Szpinak porządnie umyj z piasku, odetnij końce, a następnie drobno go posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekanego pora. Gdy się zeszkli dodaj pokrojony na plasterki czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj szpinak, przykryj pokrywką i smaż, aż zwiędnie. Na koniec dopraw solą, pieprzem i chilli w płatkach. 
  5. Z ciasta uformuj kulę. Rozwałkuj na podsypanym mąka blacie na koło o średnicy ok. 26-28 cm. (zależnie od wielkości twojej patelni). 
  6. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Następnie umieść ciasto do pizzy i smaż przez ok. 4 minuty, aż spód stanie się lekko brązowy. Wtedy przy pomocy łopatki odwróć ciasto na drugą stronę. 
  7. Rozłóż na nim farsz szpinakowy, zrób w nim wgłębienia i wbij jajka. Przykryj pokrywką i smaż na średnim-małym ogniu przez ok. 8 minut, aż jajka się zetną, a ciasto przysmaży na złoto od spodu. Jeśli ciasto będzie rumienić się za szybko, po prostu obniż moc palnika. 
  8. Gotową pizzę udekoruj kawałkami szynki oraz sera Burrata. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze chilli w płatkach. 
Wiosenna pizza z patelni ze szpinakiem, jajkami, szynką i serem Burrata
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.