Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku)
Dziś mam dla Was przepis w duchu #zerowaste. Łodyga brokuła - jecie ją, czy raczej ląduje u Was w koszu? Łodyga brokuła jest nie tylko jadalna, ale też naprawdę pyszna - smakuje jak kalarepa. Po obraniu z twardej skórki można pokroić ją w kosteczkę i dodać do dań warzywnych. Starta na tarce stanie się ciekawym uzupełnieniem surówki albo wytrawnych placuszków. Zapraszam zatem na ziemniaczane placki z dodatkiem łodygi brokuła, podkręcone szczyptą kminku, a następnie zapieczone z wędzonym serem Gouda!
Dodatek sera to naprawdę fajny akcent, który sprawi, że możecie podać te placki na przyjęciu. Myślę, że rozejdą się w kilka chwil :) Zdecydowałam się na wyrazisty w smaku ser żółty Gouda Wędzona od Hochland - jego smak idealnie komponuje się z ziemniakami. Do placków możecie podać różne sosy, np. sos z pieczonych pomidorów, tzatziki albo zwykły ketchup. Ja zrobiłam salsę z pomidorków koktajlowych, czosnku i szczypiorku. Placki z ziemniaków i łodygi brokuła to również super uzupełnienie obiadu - warzywnego lub mięsnego gulaszu.
➤ Zobacz także: Placki z łodygi brokuła i marchewki (czwartek w tygodniowym menu)
Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku)
➤czas przygotowania: 30 minut
w 1 sztuce: 108 kcal, B 5,4 g, W 8,9 g, T 5,5 g
Składniki / na 12 sztuk:
- 3 ziemniaki (400 g)
- jedna większa łodyga brokuła (150 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta kminku
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia placków
- 3 plastry sera żółtego w plastrach Hochland Gouda Wędzona
Przygotowanie placków ziemniaczano-brokułowych:
1. Ziemniaki obierz, zaś z łodygi brokuła odetnij twardą skórkę. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie dobrze odciśnij z wilgoci. Ja przekładam warzywa na czystą ściereczkę, następnie odciskam ją nad zlewem.
2. Cebulę i czosnek drobno pokrój.
3. W misce umieść starte warzywa, cebulę i czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Kładź na nią po 1 łyżce masy, następnie spłaszczaj, aby otrzymać okrągły placuszek. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki staną się rumiane. Przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
5. Przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy plaster sera pokrój na cztery części, następnie ułóż kawałki sera na plackach.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i ustawionego na górną grzałkę. Zapiekaj przez 5 minut, aż ser się roztopi. Podawaj od razu samodzielnie lub z sosami: ketchupem, sosem z pieczonych pomidorów, tzatziki lub salsą z pomidorków koktajlowych i czosnku. Takie placki możesz również podać jako dodatek do gulaszu warzywnego lub mięsnego.
Wpis powstał we współpracy z marką Hochland.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.