Gdy za oknem coraz chłodniej, sięgnijcie po przepisy na proste i rozgrzewające zupy. Ja stawiam na zupy krem, bo są stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Gorąca miska takiej zupy to świetny pomysł na pożywną kolację, ja teraz często właśnie tak je jadam. Kremy to także wygoda – można je zabrać w termosie do pracy czy rozgrzać się nimi w trakcie jesiennych spacerów. Przygotowałam dla Was aż 3 przepisy na pyszne zupy krem, dzięki którym jesień nie będzie już straszna!
Jesienią moja ochota na sałatki z surowymi warzywami spada i tu z pomocą przychodzą mi właśnie zupy, w których mogę przemycić wartościowe składniki, a dzięki aromatycznym przyprawom dodatkowo się rozgrzać. Lubię podawać je z grzankami z chleba lub dodawać do środka inne chrupiące składniki, jak pieczona ciecierzyca.
Przygotowałam 3 proste zupy krem o zdecydowanie jesiennych smakach:
- krem z dyni i marchewki, którego słodki smak przełamałam oliwą z dodatkiem czosnku i chilli oraz szczyptą mielonego kuminu
- krem grzybowy o aksamitnej konsystencji dzięki dodatkowi mascarpone i intensywnym leśnym aromacie wzmocnionym oliwą truflową
- niewymagający bulionu, prosty krem z papryki, z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i oliwą bazyliową.
Oliwy smakowe – do czego je wykorzystać?
Jak widzicie, do zrobienia moich zup wykorzystałam oliwy smakowe, bo to prosty sposób, aby nadać potrawie ekstra aromatu. Chętnie po nie sięgam, szczególnie gdy chcę przygotować coś na szybko. Wybieram oliwy smakowe od Monini, które stosuje w produkcji bazę w postaci oliwy extra virgin i wyłącznie naturalne aromaty. Można je kupić między innymi w większości Biedronek.
Oliwa aromatyzowana czosnkiem i chilli
Moją ulubioną smakową oliwą jest oczywiście Czosnek & Chilli. W jednej chwili mogę dodać do dań moje ulubione trzy smaki, które znacie z nazwy bloga. Nie muszę siekać świeżego chilli, czy szukać w szufladzie wyciskarki do czosnku. Ta oliwa jest mocno pikantna, nie ma tu żadnej ściemy, za co lubię ją jeszcze bardziej. Lubię polewać nią makarony, dodawać do wegetariańskich past kanapkowych, smażyć na niej warzywa. Pasuje tez do krewetek. Na blogu pokazywałam Wam już przepis na szakszukę ze szpinakiem i ciecierzycą, a dziś zrobiłam krem z dyni i marchewki.
Oliwa bazyliowa
Oliwę aromatyzowaną bazylią polecam Wam do sałatek, makaronów oraz dań warzywnych. Pięknie komponuje się nie tylko z pomidorem (np. w sławnej sałatce Caprese), ale również z cukinią, bakłażanem, szpinakiem oraz papryką. Ja dodałam ją do kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy.
Oliwa truflowa
W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała truflą, która uwydatnia ich leśny smak. Pomyślcie o grzybowej zupie, risotto czy gulaszu z dodatkiem grzybów. Biała trufla, nazywana \”białym złotem\”, w postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy).
Jesienne zupy krem – 3 przepisy
Zupa krem dyniowo – marchewkowa z oliwą Czosnek & Chilli
Składniki / na 4 porcje:
- 2 łyżki oliwy Monini Czosnek & Chilli + do podania
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1/2 (500 g) dyni piżmowej, obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę
- 3 duże (500 g) marchewki, obrane i pokrojone na plasterki
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- sól i pieprz do smaku
- do podania: jogurt naturalny, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie kremu dyniowo-marchewkowego:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę Czosnek & Chilli i wrzuć na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj pokrojoną dynię i marchewkę i smaż kolejne 5 minut mieszając.
- Dolej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj zupę przez ok. 20 minut (lub aż dynia i marchewka będą miękkie).
- Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw mielonym kuminem, solą i pieprzem, wymieszaj.
- Rozlej do miseczek, dodaj kleks z jogurtu naturalnego. Polej odrobiną oliwy Czosnek & Chilli i posyp natką pietruszki.
Zupa krem grzybowa z mascarpone i oliwą truflową
Składniki / na 4 porcje:
- 3 łyżki oliwy, np. Monini Classico
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 500 g leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków czy kurek), oczyszczonych i drobno pokrojonych
- 750 ml bulionu warzywnego (lub z kurczaka)
- 2 łyżki serka mascaropone
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy Monini Biala Trufla do podania
- ponadto do podania: grzanki z ulubionego chleba
Przygotowanie kremu grzybowego:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę Monini Classico, wrzuć na nią cebulę oraz czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodaj suszony tymianek, sól i pieprz oraz grzyby i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż z grzybów odparuje wilgoć (10-15 minut).
- Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj zupę na małym ogniu przez 20 minut.
- Zmiksuj na gładki krem. Dodaj mascarpone i jeszcze raz zmiksuj. Następnie wmieszaj większość natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozlej zupę do miseczek. Posyp natką pietruszki i polej oliwą truflową. Podawaj z grzankami z ulubionego chleba (u mnie jest to ciabatta).
Zupa krem paprykowa z ciecierzycą i oliwą bazyliową
Składniki / 4 porcje:
- 1 kg (4 sztuki) czerwonej papryki
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoika)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy Monini Bazylia
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Przygotowanie zupy paprykowej z ciecierzycą:
- Ciecierzycę wsyp na dużą blachę. Polej 2 łyżkami oliwy bazyliowej, dodaj wędzoną paprykę i mieloną kolendrę oraz szczyptę soli i wszystko wymieszaj.
- Papryki pokrój na ćwiartki, usuń z nich ogonki i pestki. Ułóż je na blasze skórą do góry pomiędzy ziarnami ciecierzycy, dodaj też nieobrane ząbki czosnku.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ustawionego na górną grzałkę. Piecz ok. 20 minut, aż skóra na papryce zczernieje. Wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Papryki obierz ze skórki i przełóż do garnka. Czosnek wyciśnij z łupinek prosto do garnka. Odłóż 4 łyżki ciecierzycy do dekoracji, a resztę przełóż do garnka razem ze wszystkimi sokami, które pozostały na blasze.
- Dodaj przecier pomidorowy, pozostałe 2 łyżki oliwy bazyliowej i zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli krem będzie za gęsty, możesz rozrzedzić go wodą lub bulionem. W moim przypadku nie było to konieczne.
- Podgrzej w garnku przez podaniem. Rozlej do miseczek, udekoruj odłożoną pieczoną ciecierzycą oraz listkami bazylii.
➤ Rada: Gotową zupę możesz także posypać pokruszonym serem feta.
Wpis powstał we współpracy z Monini.