Piadiny, czyli przypominające meksykańskie tortille lub nasze swojskie podpłomyki pszenne placki pochodzące z prowincji Emilia-Romania we Włoszech. Klasyk włoskiego street foodu, a dla mnie pyszna propozycja na ciepłą kolację. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak ciepłych placuszków z ulubionymi dodatkami wynagradza wysiłek. Dodatki mogą być dowolne. Ja proponuję zestaw jesienny – ricotta, figi, szynka prosicutto oraz rukola. Pod koniec wpisu znajdziecie także inne smakowite propozycje.
Ciasto na tradycyjną piadinę składa się z mąki, soli, wody lub mleka oraz smalcu. Powiem Wam szczerze, że nie znoszę zapachu smalcu i nie używam go w swojej kuchni. Na szczęście wiele przepisów na piadinę wykorzystuje oliwę i ja również postanowiłam taką wersję przygotować. Placki z dodatkiem oliwy są lżejsze i bardziej chrupiące od tych ze smalcem.
Do przygotowania piadiny wybrałam oliwę Monini Nettare di\”Oliva, która ma łagodny smak. Sięgam po nią kiedy nie chcę, aby oliwa była wyczuwalna w gotowej potrawie, np. gdy piekę ciasta lub smażę placki i naleśniki. Tak, smażę placki i naleśniki na oliwie dla mojego Tadzia niemal codziennie. Oliwa o delikatnym smaku, jak Nettare di\’Oliva nadaje się do tego idealnie, nie nadaje ona potrawom nietypowego posmaku. Jest też świetna do produkcji domowego majonezu. Kupicie ją w sklepach sieci Biedronka.
➤ Zobacz także – Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii
Włoska piadina – z czym ją podać?
Piadiny we Włoszech podawane są z różnego rodzaju serami, wędlinami i warzywami, a nawet z nutellą. Za najbardziej tradycyjne dodatki uważa się połączenie serka squacquerone (delikatny biały serek u nas trudno dostępny, można zastąpić ricottą lub kremowym serkiem do smarowania), szynki prosicutto i rukoli.
A oto inne smakowite pomysły na to, z czym podać włoską piadinę:
- sos pomidorowy, mozzarella, salami, rukola
- kremowy kozi serek, plasterki gruszki, szpinak, miód
- kremowy kozi serek, grillowana lub pieczona papryka/cukinia, bazylia
- ser stracchino, mortadela, rukola, starty parmezan
- bresaola, rukola, wiórki parmezanu, odrobina soku z cytryny
- gotowana szynka, mozarella i pieczarki
- kremowy serek, wędzony łosoś, szpinak, sok z cytryny
- szpinak, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe, ser feta
- karmelizowana czerwona cebula i gorgonzola
- nutella i banany (a co! ;))
- ricotta i ulubiony dżem
Przechowywanie:
Nie musisz od razu nadziewać wszystkich placuszków. Aby je przechować na później, placki przełóż kawałkami papieru do pieczenia i zapakuj w torebkę strunową. Przechowaj w lodówce lub zamrażalniku. Odgrzej w kuchence mikrofalowej lub na ciepłej patelni i dodaj nadzienie.
Piadiny z ricottą, figami, szynką prosciutto oraz rukolą
Składniki / na 4 porcje:
ciasto na piadiny:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek (50 g) oliwy Monini Nettare di Oliva
- 250 ml wody (lub mleka lub pół na pół wody i mleka)
- opakowanie sera ricotta (250 g)
- 8 plasterków szynki prosciutto crudo (lub np. szynki szwarcwaldzkiej)
- 4 świeże figi
- 4 garści (80 g) rukoli
- odrobina oliwy do polania
- szczypta soli
- opcjonalnie: glassa balsamiczna
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj oliwę oraz wodę (lub mleko) i wymieszaj wszystko widelcem, aż z grubsza się połączy. Następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez ok. 8 minut, aż stanie się jednolite, gładkie i miękkie. Ciasto możesz wyrobić także przy pomocy robota kuchennego. U mnie sprawdza się ręczny mikser z hakami do ciasta drożdżowego, którym wyrabiam ciasto przez 4-5 minut.
- Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto możesz przygotować także kilka godzin wcześniej, wtedy wstaw go do lodówki.
- Ciasto odwiń z folii i podziel na 4 części na podsypanym mąką blacie. Każdą część uformuj w kulkę. Następnie rozwałkuj je na placki o grubości ok. 3 mm i średnicy ok. 21-22 cm.
- Rozgrzej dobrze nieprzywierającą patelnię. Ja użyłam patelni grillowej, ponieważ chciałam, aby moje placki miały paski, które ładnie wyglądają na zdjęciach. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej patelni. Piadiny smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż uzyskasz na ich powierzchni drobne przypieczone ślady. Gdyby w plackach robiły się bąble, należy ponakłuwać je widelcem. Usmażone piadiny trzymaj pod ściereczką, aby nie obsychały.
- Jedną połowę placka posmaruj serkiem ricotta, następnie ułóż na nim plastry szynki (po 2 plastry na porcję). Figę pokrój w plasterki i ułóż na szynce razem z garścią rukoli. Skrop oliwą i posyp szczyptą soli. Opcjonalnie możesz także polać nadzienie glassą balsamiczną. Złóż piadinę na pół. W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki.
Wpis powstał we współpracy z Monini.