Pasta alla norma – sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami

przez Zuzanna
Pasta alla norma – sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami

Dziś przygotowałam dla Was przepis na słynne sycylijskie danie – pasta alla norma. Sprężysty makaron, aromat pomidorów i bazylii, kremowe bakłażany, dobra oliwa i słony smak regionalnego sera ricotta salata, czyli słonej ricotty – pasta alla norma to idealna potrawa na końcówkę lata! 

Pasta alla norma swoją nazwę zawdzięcza włoskiego pisarzowi Nino Martoglio. Kiedy skosztował tego dania, krzyknął \”To jest norma!\” chwaląc doskonały smak sosu, który powinien stać się standardem, jednocześnie porównując go do opery pod tytułem „Norma” urodzonego w Katanii na Sycylii kompozytora Vincenzo.

Ten wegetariański makaron jest pyszny i bardzo syty, przede wszystkim za sprawą smażonych na oliwie bakłażanów. Włoskim zwyczajem należy użyć sporej ilości oliwy, którą bakłażany chłoną jak gąbka. Wiem, że nie jest to dietetyczne, ale uważam również, że tylko takie, kremowe dzięki oliwie bakłażany są naprawdę smaczne. Koniecznie wybierzcie oliwę extra virgin, a według mnie do tego dania najlepiej pasuje oliwa Monini GranFruttato. Jej owocowy, świeży smak doskonale podkreśla aromat bakłażanów i pomidorów, a pikantna nuta dodatkowo doprawia danie.

Pasta alla norma - sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami
Ser ricotta salata

Ser ricotta salata to specjalność kuchni sycylijskiej. Powstaje poprzez zasolenie świeżej ricotty, która następnie dojrzewa przez 90 dni. Gotowy ser ma biały kolor, jest twardy i zbity, ma zatem zupełnie inne cechy niż delikatna świeża ricotta. Myślę, że dobrze widać to na zdjęciach – twarda konsystencja sera sprawia, że jest on podawany po starciu na tarce.

Ricotta salata ma charakterystyczny słony smak, który świetnie łączy się w potrawach z warzywami. Pasuje zatem do warzywnych makaronów oraz do sałatek. Na Sycylii dodaje się ją do dwóch regionalnych potraw – pasty alla norma oraz do sałatki z pomidorów i czerwonej cebuli. We Włoszech można go kupić nie tylko na Sycylii, przywiozłam go na przykład z wyjazdu do Umbrii. W Polsce niestety widziałam go jedynie w sklepach internetowych z włoską żywnością, gdzie też go zamówiłam. Nie chciałabym jednak, aby brak dostępu do ricotty salaty powstrzymał Was przed przygotowaniem tego pysznego makaronu. Ricottę salatę możecie zastąpić np. serem pecorino, owczą bryndzą, czy też innym owczym serem.

Pasta alla norma - sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami

 

Pasta alla norma – sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami

Składniki / na 4 osoby:

  • 2 bakłażany (ok. 500 g)
  • oliwa Monini GranFruttato
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
  • sól
  • 400 g makaronu penne (u mnie tortiglioni)
  • garść świeżej bazylii
  • 100 g sera ricotta salata, który można zamienić na: świeżą bryndzę, ser pecorino, twardy ser owczy

Przygotowanie pasta alla norma:

  1. Bakłażana pokrój na cienkie plastry. Na patelni rozgrzej sporo oliwy i smaż na niej bakłażana partiami, po kilka plastrów na raz, na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby uzupełniaj oliwę w trakcie smażenia – bakłażany chłoną jej sporo. Usmażone plastry odsącz na ręczniku papierowym i pokrój na paski.
  2. Na drugą patelnię wlej łyżkę oliwy i od razu włóż na niej posiekany ząbek czosnku. Gdy oliwa się podgrzeje, dodaj passatę pomidorową i dopraw solą. Gotuj sos przez 10 minut na średnim-małym ogniu. Jeżeli sos za mocno odparuje, uzupełnij go wodą spod gotowania makaronu.
  3. Makaron gotuj w osolonej wodzie. Do sosu dodaj pokrojonego bakłażana oraz liście bazylii, wymieszaj. Gdy makaron będzie al dente, przełóż go prosto do sosu przy pomocy łyżki cedzakowej i wszystko wymieszaj.
  4. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp startym serem. Udekoruj listkami bazylii.

➤ Rada: W sezonie możesz przygotować sos ze świeżych pomidorów. Potrzebujesz ich ok. 800 g. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na ćwiartki i dodaj na patelnię z oliwą i czosnkiem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, następnie zmiksuj sos i gotuj jeszcze przez 10 minut, już bez przykrywki i na średnim ogniu, aby odparował. Do sosu dodaj sól, bazylię, bakłażana i postępuj dalej zgodnie z przepisem.

Pasta alla norma - sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy