Prosiliście mnie o więcej inspiracji śniadaniowych oraz o przepisy dla dzieci, dlatego dziś przygotowałam dla Was 3 pomysły na wartościowe śniadania, które mam nadzieję przypadną do gustu i małym, i dużym smakoszom. Wiem, jak łatwo jest popaść w rutynę jeśli chodzi o posiłki dla dzieci, szczególnie rankiem, gdy mamy mało czasu na gotowanie. Dlatego wszystkie moje propozycje są łatwe i szybkie do zrobienia.
Aby śniadanie było wartościowe, powinno być dobrze skomponowane. Warto, aby jego bazą uczynić źródła węglowodanów złożonych, które łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii na długo. Sprawdzi się pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane lub różne kasze, które dodatkowo są źródłem białka oraz wielu cennych witamin i składników mineralnych.
W moim przepisach sięgnęłam po mieszanki ryżu i kasz Rice&More 90 sek. od Monini. Lubię je, bo to bardzo wygodne rozwiązanie, gdyż ziarna są już ugotowane i gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać je z mlekiem i suszonymi owocami, albo dodać do ciasta na placuszki czy muffinki. Nie muszę pamiętać o wcześniejszym ugotowaniu kaszy, a mi również nie zawsze udaje się wcześniej zaplanować posiłki. Rice&More 90 sek. kupicie w Selgrosie, Makro, większych Carrefourach oraz online w sklepie Frisco.
➤ Zobacz także: 3 przepisy na szybkie przepisy do pracy z kaszą.
W przypadku dwóch przepisów postarałam się ukryć kaszę tak, aby dziecko nawet nie zorientowało się, że znajduje się w środku. Mój Tadzio niestety ostatnio nie chce jadać kasz na obiad, dlatego pomyślałam, że dodanie jej do muffinek i placuszków, które lubi, to dobre rozwiązanie.
Jajeczne muffinki to pyszny i bardzo uniwersalny przepis, który z łatwością możecie modyfikować, dodając do nich to, co zostało w lodówce i przemycając warzywa. Spójcie chociaż na mój przepis na muffinki do pracy wykorzystujący pozostałości z obiadu. Z kolei placuszki uwielbiają prawie wszystkie dzieci. Tadzio oczywiście najbardziej kocha słodkie, ale takie wytrawne też potrafi zjeść. Ostatni przepis to śniadaniowa kasza na mleku z dodatkiem prażonego jabłka. Z Tadziem uwielbiamy jabłka, a ostatnio dostałam od Taty dużą ich dostawę z ogrodu i przerabiam do słoików jako pyszny dodatek do kaszki, owsianki i naleśników.
Jajeczne muffinki z szynką, serem, papryką i szczypiorkiem
Składniki / na 6 małych lub 4 większe muffinki:
- 50 g Monini Rice&More 90 sek. 7 ziaren
- 1/2 niedużej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 50 g żółtego sera startego na tarce
- 25 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
- 2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku
- 4 jajka
- 5 łyżek mleka
- sól, pieprz
- oliwa Monini Delicato do posmarowania foremek
Przygotowanie jajecznych muffinek:
- Posmaruj foremki na muffinki odrobiną oliwy. Na dnie każdej foremki ułóż po trochu mieszanki Rice&More 90 sek., pokrojonej czerwonej papryki, tartego żółtego sera, pokrojonej szynki i posiekanego szczypiorku.
- W misce rozbełtaj jajka. Dolej mleko, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Rozlej do foremek (ja przelewam masę do dzbanka z dzióbkiem).
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wstaw foremki i piecz przez ok. 20 min., aż muffinki urosną i się zetną. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Śniadaniowa kasza z masłem orzechowym, rodzynkami, jabłkiem i miodem
Składniki / na 2 porcje dla dziecka lub 1 dla dorosłego:
- 1/2 opakowania Monini Rice&More Bulgur & Quinoa
- 0,5 szklanki mleka migdałowego (lub innego)
- garść rodzynek
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie śniadaniowej kaszy:
- W rondelku połącz mieszankę kasz z mlekiem i rodzynkami. Podgrzej, następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Jeśli wolisz rzadszą kaszę, możesz dodać więcej mleka.
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Umieść w drugim rondelku z odrobiną wody i szczyptą cynamonu. Praż pod przykryciem przez 5 minut, aż jabłko zmięknie.
- Kaszę wymieszaj z masłem orzechowym i rozłóż do miseczek. Na wierzchu ułóż prażone jabłko i polej miodem.
Placuszki z kaszy, serka wiejskiego i marchewki
Składniki / na 8-10 sztuk:
- 1/2 opakowania Monini Rice&More Włoski Orkisz, Soczewica i Brązowy Ryż
- 1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego
- 1/2 małej cebulki, drobno pokrojonej
- 1 marchewka starta na tarce
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa Monini Delicato do smażenia
Przygotowanie placuszków:
- W misce umieść mieszankę kasz, serek wiejski, cebulkę, marchewkę oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozbełtane jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj masę do połączenia.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy. Partiami smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawaj.
Wpis powstał we współpracy z Monini.