Włosi słyną z pizzy i makaronów, ale są również mistrzami przepysznych kanapek na ciepło nazywanych panini. Panino oznacza po włosku \”mały kawałek chleba\” i odnosi się do bułek lub właśnie kanapek najczęściej z ciabatty z różnymi wędlinami, serami i warzywami. Dziś przygotowałam dla Was przepis krok po kroku na wegetariańskie panini z dodatkiem grillowanej cukinii i kolorowych papryk oraz pysznego ciągnącego się sera.
Kanapki panini dają nam tysiąc możliwości. W swoich próbowałam uchwycić smak lata, które dopiero co się skończyło. Uwielbiam ten dymny smak grillowanych warzyw, które z serem tworzą bardzo zgrany duet. Ciabattę posmarowałam domowej roboty smakową oliwą z bazylią, czosnkiem i płatkami chilli, dzięki czemu kanapki są aromatyczne i lekko pikantne.
Do przygotowania panini wykorzystałam nowość – ser Burger&Toast od Hochland. To specjalny gatunek sera Cagliata, który idealnie się topi i rewelacyjnie sprawdza w daniach na ciepło. Ciekawostką jest, że ser typu Cagliata stanowi półprodukt do produkcji sera mozzarella, zaś z serwatki, która zostanie po jego wytworzeniu, robi się ser ricotta.
Jak się domyślacie, ser Burger & Toast przeznaczony jest do przygotowywania burgerów i tostów, a także zapiekanek, grzanek oraz innych gorących dań. W kanapkach panini sprawdza się idealnie – ładnie topi, pozostaje ciągnący i aromatyczny. Sprzedawany jest w formie grubych plastrów, które tylko czekają, aby roztopić się na chlebie lub warzywach. Już planuję zapiec z nim duże pieczarki portobello – to będzie coś!
Kanapka panini z grillowanymi warzywami i idealnie stopionym serem
Składniki / na 2 porcje:
- 1 mała cukinia ok. 230 g
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- na oliwę smakową: garść świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, szczypta płatków chilli, szczypta soli, 4 łyżki oliwy
- 2 bułki ciabatty
- 2 plastry sera Burger & Toast od Hochland
Przygotowanie kanapek panini:
1. Cukinię pokrój na długie plastry, a następnie jeszcze na pół. Papryki oczyść i pokrój na duże kawałki. Warzywa przełóż do miski, wlej 1 łyżkę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aby warzywa pokryły się oliwą. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej warzywa po ok. 3-5 minut z każdej strony, aż zmiękną i zobaczysz na nich brązowe ślady od grilla. Przełóż na talerz.
2. Przygotuj smakową oliwę. W małym malakserze (pojemniku z nożem) umieść bazylię, czosnek, płatki chilli, szczyptę soli oraz 4 łyżki oliwy. Zmiksuj. Jeżeli nie posiadasz malaksera, możesz po prostu drobno posiekać liście bazylii i czosnek, dodać je do oliwy z płatkami chilli i solą i wymieszać.
3. Bułki przekrój na pół. Każdą połówkę (góra i dół) posmaruj oliwą smakową przy pomocy pędzelka kuchennego.
4. Na dolnych połowach bułek umieść plasterki cukinii oraz kawałki kolorowej papryki. Następnie ułóż po 1 plastrze żółtego sera Hochland Burger & Toast.
5. Obsmaż kanapki z obu stron na patelni grillowej, aż ser ładnie się rozpuści. Możesz je także podgrzać w opiekaczu do kanapek. Podawaj od razu.
Robicie w domu kanapki w stylu panini? Jakie są Wasze ulubione dodatki? Podzielcie się w komentarzu!
Wpis powstał we współpracy z marką Hochland.