Gotowanie według mnie powinno sprawiać przyjemność. Przede wszystkim niech będzie smacznie, a najlepiej jeszcze zdrowo i w miarę szybko. Uważam, że nie ma nic złego w pomaganiu sobie gotowymi produktami, o ile są dobrej jakości. Gdy tylko mogę, to sama kręcę pesto genovese, ale zdarza mi się też sięgać po jego sklepową wersję, oszczędzając sobie nieco czasu i kłopotu. Dziś pokażę Wam jak przy pomocy takiego słoiczka pesto przygotować prosty obiad na bazie warzyw i mieszanki kasz.
Faszerowane papryki to fajna odmiana od tradycyjnego obiadu. Moje są we włoskich klimatach i bazują na sprawdzonym połączeniu pesto genovese, pomidorów i mozzarelli. Farsz jest niezwykle prosty, bo pesto ma w sobie tak wiele smaku, że znakomicie doprawia całą potrawę. Dlatego słoiczkowe pesto traktuję jak kuchennego pomocnika, który wspiera mnie w szybkim wyczarowaniu smacznego posiłku.
Podstawą farszu jest kompozycja ryżu i kasz Monini Rice & MORE. Pisałam Wam o niej kilka miesięcy temu przy tej sałatce z halloumi. Od tamtej pory zaprzyjaźniłam się z tym produktem i gotuję chociażby do obiadu, jako alternatywa dla ziemniaków i ryżu. Do nafaszerowania papryk wybrałam mieszankę o nazwie Ziarna Inków składającą się ryżu, quinoa, amarantusa oraz bulguru z łubinu. Ma fajny orzechowy posmak i wysoką wartość odżywczą.
➤ Sprawdź także: pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem
Papryki faszerowane z pesto genovese, pomidorkami i mozzarellą
Składniki / na 6 porcji:
- ½ opakowania Rice & MORE Ziarna Inków Monini
- 6 dużych papryk żółtych i czerwonych
- oliwa do posmarowania formy
- ½ słoika pesto genovese Monini
- 1 kula mozzarelli 125 g
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 60 g czarnych oliwek
- 2 cebulki dymki
- sól i pieprz
Przygotowanie papryk faszerowanych:
- W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć do niej Ziarna Inków i gotuj przez 10 minut lub nieco dłużej, jeżeli wolisz, aby ziarna były miększe. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Z papryk odetnij wierzchy i usuń z nich pestki. Żaroodporną formę posmaruj oliwą i ułóż w niej papryki.
- W misce wymieszaj ugotowaną kaszę z pesto genovese. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i czarne oliwki i posiekaną dymkę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Uzyskanym farszem napełnij papryki, przykryj je wierzchami i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut lub aż papryki staną się miękkie.
➤ Rada: Farszem przygotowanym według powyższego przepisu możecie napełnić również pomidory albo małe, okrągłe cukinie.
Wpis powstał we współpracy z Monini.