Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi

Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi

Kochani, witajcie po wakacjach :) Kreta była przewspaniała (kto śledził moje Insta Stories ten wie), a ja wkrótce uraczę Was na blogu kilkoma greckimi recepturami. Tymczasem chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszną i prostą sałatkę celebrującą lato i jedno z moich ulubionych warzyw - cukinię. To trochę przypominająca tabbouleh sałatka z mieszanki brązowego ryżu i bulguru z grillowaną cukinią, halloumi oraz całą górą świeżych ziół, nasion i pestek. 

Takie sałatki z dodatkiem kaszy lubię ostatnio jadać na kolację. Dzięki kaszy sałatka jest bardziej sycąca, ale nadal lekka i zdrowia, idealna na lato. Możecie ją również zabrać do pracy w lunchboxie (halloumi zamieńcie wtedy na fetę), podać jako dodatek do grilla i na ogrodowym przyjęciu.

Do sałatki wykorzystałam superzdrowy produkt, który otrzymałam do przetestowania od Monini. Rice & MORE to pełne wartości odżywczych kompozycje ryżu oraz ziaren i kasz, takich jak quinoa, amarantus, kasza gryczana, bulgur czy jaglana. Monini przygotowało 4 pyszne mieszanki, które mogą stanowić świetną bazę dla wielu codziennych, zdrowych posiłków - sałatek, kaszotto, wegetariańskich kotletów czy faszerowanych warzyw. Najważniejszą dla mnie zaletą tego produktu jest szybkość i prostota jego przygotowania. Kasz nie trzeba płukać, prażyć czy odmierzać. Gotujemy je w osolonej wodzie jedynie 10 minut! :)

Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi

Ponieważ bardzo lubię kaszę bulgur, do dzisiejszego dania wybrałam mieszankę o nazwie Bulgur Mix złożoną z brązowego ryżu oraz aż 3 rodzajów bulguru - z pszenicy, łubinu i zielonego groszku! Bulgur można zrobić nie tylko z pszenicy. Taką nazwą określa się każdą kaszę przygotowaną poprzez ugotowanie, osuszenie i zgniecenie ziaren. Łubin i groszek to dobre źródła białka, błonnika i wielu innych cennych składników, a do tego nadają kaszy chrupkości i orzechowego posmaku.

Sałatka jest aromatyczna dzięki ziołom i pestkom, a jej smak dopełnia cytrynowo-miodowy winegret, do którego wykorzystałam owocową, pikantną oliwę Monini Gran Fruttato. Czasem piszecie do mnie z prośbą o polecenie łagodnej w smaku oliwy. Ale pamiętajcie, że to jej ostry smak jest świadectwem obecności dużej ilości cennych polifenoli. Ja taką wyrazistą oliwę lubię najbardziej - na kromce chleba oraz w sałatkach.


Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi



Składniki / na 4 porcje:

  • 200 g Bulgur Mix Rice&MORE Monini
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 6 łyżek mieszanych nasion i orzechów (u mnie po 2 łyżki orzechów laskowych, pestek dyni i niełuskanego sezamu)
  • sos: 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini
  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini
  • 2 opakowania sera halloumi 



Przygotowanie sałatki z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi:

  1. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć do niej Bulgur Mix i gotuj przez 10 minut lub nieco dłużej, jeżeli wolisz, aby ziarna były miększe. Odcedź i przelej zimną wodą. 
  2. Zioła drobno posiekaj. Orzechy i pestki również możesz pokroić nożem na mniejsze kawałki, szczególnie większe kawałki orzechów. 
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj sok z cytryny, miód i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Na końcu dodaj oliwę cały czas mieszając. Odstaw. 
  4. Pokrój cukinie na plastry. Rozgrzej patelnię grillową (lub grill ogrodowy lub zwykłą patelnię) i nalej na nią odrobinę oliwy. Ułóż plastry cukinii i smaż z obu stron, aż się przyrumienią. W razie potrzeby dodaj na patelnię więcej oliwy. Usmażoną cukinię odsącz na ręczniku papierowym.
  5. Ser halloumi pokrój na plastry i osusz ręcznikiem papierowym. Smaż z obu stron na patelni po cukinii, aż ser się zrumieni, a na jego powierzchni pojawią się apetyczne paski. 
  6. Bulgur Mix wymieszaj z ziołami, orzechami i pestkami, sosem oraz grillowaną cukinią (większe plasterki cukinii możesz przekroić na pół). Na wierzchu sałatki ułóż plastry sera halloumi i podawaj. 
➤ Rada: Zamiast sera halloumi do sałatki możesz dodać ser feta pokrojony w kostkę. 
Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi
Wpis powstał we współpracy z Monini.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.