Dziś mam dla Was niezwykle smaczny, łatwy i nieco szybszy od tradycyjnego przepis na tadżin (tagine) wegetariański. Aromatyczny od przypraw i pasty harissa z pewnością rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień!
Tadżin (tagine) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką. Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje aromaty, dlatego potrawa jest jeszcze pyszniejsza. Moje naczynie do tadżin przywiozła mi siostra z Maroka i możecie zobaczyć je tutaj. Traktuję je jednak raczej jako pamiątkę, a potrawy przyrządzam w dużym żeliwnym garnku z pokrywką, który nadaje się do gotowania w piekarniku. Wy możecie wykorzystać również dużą brytfannę, a ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej.
➤ Zobacz również inne tadżiny:
Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą – wegetariański
Składniki / na 4 porcje:
- 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki
- 1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę
- 2 średnie cukinie, pokrojone na plasterki
- 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona na paski
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 cebula pokrojona na plasterki
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka pasty harissa (domowej lub ze sklepu)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki
- 1 puszka ciecierzycy
- do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie Bulgur Mix
Przygotowanie wegetariańskiego tadżinu:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. W dużej misce wymieszaj słodkiego ziemniaka, bakłażana, cukinie i paprykę z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, aż oliwa dokładnie pokryje warzywa (wygodnie użyć dłoni). Dobrze rozgrzej dużą patelnię. Partiami obsmaż na niej warzywa z obu stron, przez około 3-4 minuty. Chodzi o to, aby nabrały koloru, a dogotują się w kolejnym etapie przygotowań.
- Na drugim palniku na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy w dużej brytfannie z pokrywką (dużym garnku, który można wstawić do piekarnika). Dodaj cebulę i smaż przez 3-5 minut, aż się zeszkli. Teraz dodaj czosnek, mieloną kolendrę i kumin i smaż cały czas mieszając przez około minutę.
- Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem. Dodaj harissę, miód, suszone morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy, obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-45 minut, aż wszystkie warzywa, szczególnie słodkie ziemniaki będą miękkie.
- Gotowy tadżin posyp listkami kolendry lub pietruszki i podawaj z ulubioną kaszą.