Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami


Dzień dobry,
Na święta Bożego Narodzenia dostałam od Siostry naczynie do tażin, które przywiozła dla mnie z Maroka. Takie naczynie marzyło mi się od dawna. Choć tażin spokojnie można przygotować w zwykłej brytfannie (wszystkie dotychczasowe tażiny tak gotowałam), to jednak w takim naczyniu prezentuje się wyjątkowo pięknie. W ramach podziękowania za wspaniały prezent, obiecałam przygotować dla Siostry prawdziwy marokański obiad, który pozwoli jej jeszcze raz poczuć się jak na uliczkach Marrakeszu. Muszę się przyznać, że wyrodna ze mnie siostra - obiecaną ucztę przygotowałam dopiero w marcu.

W dzisiejszym poście prezentuję Wam przepis na pyszny tażin, który przygotowałam dla mojej Siostry oraz całej rodziny - niezwykle smaczny i łatwy tażin z klopisikami w sosie pomidorowym i jajkami. Mam nadzieję, że odkupiłam nim swoje winy;)


Tażin według dzisiejszego przepisu jest nietypowy - od tych, które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem przygotowania. Może 1,5 godziny (z tego 1 godz. na gotowanie) to dużo więcej niż czas, który przeciętnie poświęcacie na zrobienie obiadu, ale wierzcie mi, że w skali "tażinowej", to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej.

Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli. Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze. Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek, taki tażin powinien przypaść do gustu kulinarnym tradycjonalistom - mojemu Tacie smakowało:)

Pod koniec przygotowania do tażinu wbija się jajka, które ogrzewa się jedynie do ścięcia białek. Użyjcie tyle jajek, ile osób będzie jadło, lub mniej (możecie ten składnik pominąć).

Marokańczycy tradycyjnie jadają tażin z chlebem, którym nabierają porcje potrawy niczym łyżką (informacja z pierwszej ręki od mojej Siostry:)). W przyszłym tygodniu pokażę Wam przepis na marokańskie chlebki, które upiekłam do tażinu. 



Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami

na podstawie przepisu z Łatwiej kuchni śródziemnomorskiej Claudi Roden, z moimi modyfikacjami
na 5-6 porcji
czas przygotowania: 1,5 godz.

Składniki:
na klopsiki:
  •  500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • mielone chilli, do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
na sos pomidorowy:
  • 2 posiekane cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów lub 700-800 g passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżeczki cukru, do smaku
  • 1 papryczka chilli, posiekana
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 3-6 jajek (wedle gustu)
Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos pomidorowy. W naczyniu do tażin lub dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodaj czosnek. Dodaj pomidory z puszki lub passatę, cukier, chilli i dopraw solą. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. 
  2. W tym czasie zrób klopsiki. W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, pietruszką i przyprawami. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne porcje klopsików aż usmażą się na złoto. W środku powinny pozostać różowe. 
  3. Przełóż usmażone klopiki do naczynia z sosem pomidorowym. Dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 
  4. Na koniec ostrożnie wbij do sosu jajka i ogrzewaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Marokańczycy jedzą tażin z okrągłym, płaskim chlebem, ale równie dobrze smakuje z kuskusem lub bulgurem.

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

4 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyszedł. Od dawna na tej stronie w książce mam zakładkę i chcę wypróbować przepis. Zadziwiająco mamy podobny gust w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:) Przepis jest bardzo dobry, zresztą uwielbiam wszystkie receptury Claudi Roden, ani razu mnie nie zawiodły:)

      Usuń
  2. przez przypadek trafiłam na ten rodzaj tagine w Maroku w nie turystycznej dzielnicy gdzie na kobiety patrzyli niezbyt przyjaźnie ale bylo to najlepsze co jadlam w zyciu, potem juz nigdzie w markoku nie udalo misie zjesc tego z jakiem i klopsikiem , dlugo szukalm tego przepisu napewno spróbuje dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieję, że przygotowany tażin będzie smakował :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.