Pieczone owoce to jedne z prostszych deserów, jakie można sobie przygotować jesienią. Świetnie w tej formie sprawdzają się gruszki, które wystarczy upiec z dodatkiem odrobiny masła i jakiegoś słodzika jak miód, syrop daktylowy czy klonowy.
Pieczone gruszki możecie podać do porannej owsianki, zjeść z jogurtem czy lodami. Ja zrobiłam do nich prostu dodatek w postaci serka mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Aby w deserze coś chrupało, posypałam go dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i czarnym sezamem (przyznaję, bardziej dla efektu wizualnego ;)).
Pieczone gruszki z cynamonowym mascarpone
Składniki / na 4 porcje:
- 4 gruszki (takie twardsze, bo bardzo dojrzałe od razu rozpadną się w czasie pieczenia)
- masło do posmarowanie formy
- 8 łyżek miodu lub syropu daktylowego
- na cynamonowe mascarpone: 250 g mascarpone, 4 łyżki jogurtu greckiego, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 1-2 łyżki brązowego cukru lub miód do smaku (u mnie 4 łyżki miodu)
- 4 łyżki posiekanych orzechów lub pestek do posypania ( u mnie posiekane orzechy włoskie, pestki słonecznika i czarny sezam)
Przygotowanie pieczonych gruszek z mascarpone:
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Z gruszek odetnij piętkę i ogonek. Przekrój na pół i wydrąż środek łyżeczką. Ja swoim gruszkom nie ucięłam ogonków, aby ładniej wyglądały na zdjęciach, ale przed zjedzeniem oczywiście to zrobiłam :)
- Żaroodporną formę posmaruj masłem. Włóż do niej gruszki, polej miodem lub syropem i wymieszaj do obtoczenia. Odwróć gruszki rozciętą częścią do dołu, wstaw do piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż staną się miękkie.
- W tym czasie przygotuj cynamonowe mascarpone zwyczajnie mieszając w misce wszystkie jego składniki. Grecki jogurt dodałam do mascarpone, aby trochę rozrzedzić jego bardzo gęstą konsystencję.
- Upieczone gruszki podawaj z cynamonowym mascarpone, posypane mieszanką orzechów oraz pestek.
➤ Rada: Takie upieczone gruszki możesz zjeść również na zimno. Możesz je na przykład dodać do swoje owsianki.