Makaron muszle nadziewane dynią, szpinakiem i trzema serami

przez Zuzanna
Makaron muszle nadziewane dynią, szpinakiem i trzema serami

Dziś mam dla Was prostą do zrobienia propozycję na wyjątkowy obiad. Makaron w kształcie dużych muszli nadziewany pysznym farszem złożonym z trzech serów, szpinaku i bazylii oraz upieczoną dynią. Brzmi przepysznie prawda? Takie muszle (przez Włochów nazywane Conchiglioni) nadziewa się bardzo łatwo, szczególnie w porównaniu do rurek canneloni. A efekt – goście na pewno będą zachwyceni tak podanym makaronem!

Już od pewnego czasu chciałam przygotować tego typu zapiekankę, bo zachwycał mnie je wygląd. Możliwości smakowych jest wiele (choćby klasycznie – muszle nadziewane mozzarellą w sosie pomidorowym), jednak zdecydowałam się na bardziej oryginalną wersję wykorzystującą królującą obecnie na targowiskach dynię. Luźno inspirowałam się tym wegańskim przepisem. Uwielbiam łączyć dynię z gorgonzolą, zaś dwa pozostałe występujące w farszu sery – ricotta i parmezan – mają za zadanie zrównoważyć jej smak.

Mam nadzieję, że skorzystacie z mojego przepisu, choćby z okazji mającego miejsce w przyszłą środę Światowego Dnia Makaronu :) Zajrzyjcie także do Emilii, Mirabelki i Pati, które razem ze mną publikowały dziś przepisy na makarony z dodatkiem dyni.

➤ Spróbuj również: Penne z dynią w 15 minut

Muszle makaronowe z dynią, szpinakiem i trzema serami / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Muszle makaronowe z dynią, szpinakiem i trzema serami

Składniki / na 4 porcje:

  • 200 g dyni piżmowej lub Hokkaido (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ricotty
  • 80 g gorgonzoli
  • 50 g startego parmezanu
  • 1/2 doniczki świeżej bazylii
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 16 dużych muszli np. Conchiglioni

Przygotowanie nadziewanych muszli makaronowych:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Miąższ dyni pokrój w niedużą kostkę i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj, aby kawałeczki dyni obtoczyły się w przyprawach. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 10-20 minut, aż dynia będzie miękka.
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią szpinak razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Smaż, aż szpinak zwiędnie, następnie zdejmij z ognia i odczekaj, aż trochę przestygnie. Teraz odciśnij szpinak z nadmiaru wilgoci (np. przyciskając na sicie lub po prostu ściskając rękami nad zlewem) i posiekaj.
  3. W misce wymieszaj posiekany szpinak (razem z czosnkiem), ricottę, rozdrobnioną gorgonzolą i starty parmezan. Dodaj posiekaną bazylię, skórkę otartą z cytryny i dopraw farsz solą i pieprzem.
  4. Makaronowe muszle ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  5. Weź żaroodporne naczynie i posmaruj jego dno ok. 1/4 serowego nadzienia. Przy pomocy łyżki nałóż pozostałe nadzienie do makaronowych muszli i powkładaj w nie kawałeczki pieczonej dyni. Ułóż makaronowe muszle w naczyniu i skrop wszystko oliwą. Przykryj naczynie folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 10-15 minut, aż zapiekanka się podgrzeje. Podawaj na ciepło posypaną listkami bazylii.

➤ Rada:
Duże makaronowe muszle występujące najczęściej pod nazwą Conchiglioni powinniście dostać w dziale z makaronem dobrze zaopatrzonych supermarketów oraz oczywiście z sklepach z produktami włoskimi i typu kuchnie świata.

Muszle makaronowe z dynią, szpinakiem i trzema serami / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy