Penne z dynią w 15 minut

Penne z dynią i ciecierzycą/ Chilli, Czosnek i Oliwa

Aromatyczny jesienny obiad gotowy w kilka chwil. Makaron penne zanurzony w pysznym dyniowym sosie z rozmarynem i parmezanem oraz sytą cieciorką. Takie 15-minutowe patenty na obiady bardzo się przydają, gdy półtoraroczny szkrab wisi ci na nodze ;P Przepis pochodzi z "15 minut w kuchni", książki Jamiego Olivera, którą ostatnio odkrywam na nowo.

Przepisy Jamiego Olivera są fenomenalne, pozwoliłam sobie jednak na małą modyfikację. W oryginalnej recepturze do dyniowego sosu dodane były listki szałwii - zioła pysznego, ale niełatwego do dostania. Zamieniłam więc szałwię na świeży rozmaryn, który świetnie komponuje się i z dynią, i ciecierzycą. Jeżeli macie dobrze zaopatrzoną spiżarkę i jak ja jesienią trzymacie w kuchni kilka dyń, wszystkie potrzebne do tej potrawy składniki powinniście mieć pod ręką. Gdy wraca się ze świąt do domu i wszystkie sklepy są pozamykane, sprawa nieoceniona! :)


Uwagi do przepisu:

  • Nie pomijajcie dodatku nasion kopru włoskiego, przyprawy o lekkim anyżowym aromacie, który wspaniale przełamuje nieco mdłą dynię. Nasiona kopru włoskiego kupicie w sklepach typu kuchnie świata oraz przez Internet. Warto się o nie pokusić. Można je potem dodawać do wielu potraw, w tym kuchni włoskiej. Ja dowiedziałam się o nich właśnie od Jamiego Olivera, kupiłam paczuszkę nasion i zużywam ją już od bardzo dawna.
  • Jamie karze zagotować kostkę bulionową w elektrycznym czajniku, co wydaje mi się pomysłem przedziwnym (i kto będzie ten czajnik mył?). Ja więc przelałam wrzątek do dzbanka i w nim rozpuściłam kostkę.
  • Używam ekologicznych kostek bulionowych, bez dodatku glutaminianu sodu. Zamiast kostki bulionowej możecie wykorzystać 0,5 l. domowego bulionu warzywnego. Nie dodawajcie wtedy oczywiście wody.
  • Sos dyniowy jest dość pikantny. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków, dodajcie tylko szczyptę płatków chilli lub pomińcie ten składnik. 
  • Ugotowany sos blenduje się, aby stał się gładki. Jeżeli jednak nie macie na to czasu, możecie ten krok pominąć. 

Penne z dynią i ciecierzycą/ Chilli, Czosnek i Oliwa

Penne z dynią w 15 minut



Składniki / na 4 porcje:

  • 1 warzywna kostka bulionowa (ja używam kostek eko bez glutaminianu, można zastąpić 500 ml domowego bulionu warzywnego i nie dodawać wody)
  • ok. 1,2 kg dyni piżmowej (1 mała sztuka lub górna część większej)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 mała suszona papryczka chilli (można zastąpić łyżeczką chilli w płatkach)
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu + do posypania na talerzu (jeżeli gałązki są zdrewniałe, oderwij od nich listki)
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub białej fasoli)
  • 400 g makaronu penne (ja dałam razowy)
  • 20 g parmezanu + do posypania na talerzu
  • sól, pieprz


Przygotowanie penne z dynią w 15 minut:

  1. Zagotuj wodę w czajniku. Przelej 500 ml do dzbanka i rozpuść w niej kostkę bulionową. Możesz zamienić na domowy bulion warzywny (czasem trzymam zamrożony).
  2. Odetnij szypułkę z dyni i pokrój ją w kostkę (dyni piżmowej nie trzeba obierać). Przełóż dynię do malaksera (robota z ostrzami) razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą, nasionami kopru włoskiego, papryczką chilli i listkami rozmarynu. Zmiksuj pulsacyjnie, aż dynia i cebula zostanie rozdrobniona na bardzo małe kawałeczki.
  3. Przełóż zawartość malaksera do szerokiej patelni lub garnka z grubym dnem, dodaj bulion i ciecierzycę z puszki razem z zalewą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. 
  4. W drugim garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie al dente.
  5. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj sos dyniowy do konsystencji jaką lubisz. Ja zmiksowałam go tylko trochę - sos stał się bardziej kremowy, ale zostawiłam kawałeczki dyni oraz ciecierzycę. Dodaj do sosu parmezan, dopraw go solą i pieprzem. 
  6. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem dyniowym. Rozłóż pomiędzy talerze, posyp odrobiną parmezanu i kilkoma listkami rozmarynu. 

Macie swoje patenty na 15 minutowe obiady? Co przygotowujecie, gdy czasu i sił Wam brakuje, a żołądek woła o swoje? :)

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

9 komentarzy:

  1. Cudowne danie <3 Szybko, a pysznie (y) :) Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie to wygląda :) Robiłam kiedyś zupę z dyni i ciecierzycy i wyszła super, a Twoje danie jest dużo bardziej bogate ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, poproszę porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia? Ciecierzyca? Czego chcieć więcej! Jedno z moich ulubionych połączeń :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybka i nie wymagajaca potrawa a z pewnością smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron to dobry pomysł na szybki i sycący obiad :) Często na szybko robimy jajka na patelni w pomidorach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W 15 minut? To biorę w ciemno<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Na prawde w PL ciezko z szalwia? nawet suszona? tu mozna ja kupic w kazdym sklepie (swieza) i na dodatek dodaja ja do wielu potraw. Jak dla mnie ma zbyt intensywny aromat i czesto ja pomijam, mimo ze stoi na polce ;)
    Jezeli chodzi o przepisy Jamiego to z jednej strony je lubie, z drugiej jednak nie zawsze sa one do zrobienia, jak np. ten w 15 minut, trzeba brac na to duza poprawke ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.