Ocet, szczególnie jabłkowy, ma nie tylko zastosowanie kulinarne, ale też właściwości zdrowotne. Działa wzmacniająco, poprawia krążenie, pracę wątroby oraz trawienie, a dodatek odpowiednich ziół tylko wzmacnia jego efekt. Na tej stronie znajdziecie przykładowe receptury pomagające przy różnych dolegliwościach.
W standardowej metodzie składniki powinny macerować się z octem od 2 do 4 tygodni. Wiem, jest już za późno, aby zdążyć z tym do Świąt. Z powodu przeziębienia nie wyrobiłam się z tym wpisem wcześniej, ale mam nadzieję, że mimo to Wam się przyda i zrobicie taki ocet na inną okazję. Ale przygotowałam dla Was również przepis, który jest gotowy od razu – przepyszny ocet balsamiczny z miodem i suszonymi figami, który spodoba się wszystkim miłośnikom glassy balsamicznej. Taki ocet to wspaniały, elegancki upominek. Koniecznie rozważcie jego przygotowanie!
Domowe aromatyzowanie octu
Aromatyzować możemy różne octy. Najlepiej do tego nadaje się ocet jabłkowy oraz biały ocet winny, ponieważ dobrze przyjmują smaki innych składników, ale czerwony ocet winny czy ocet balsamiczny też się nadają. Widziałam nawet przepisy na bazie octu ryżowego.
Metoda aromatyzowania jest wręcz banalna. Zaczynamy od wybrania składników, które mają nadać smak naszemu octowi. Mogą to być zioła, czosnek, chilli. skórki cytrusów, różne owoce (np. figi, maliny, wiśnie), przyprawy korzenne (imbir, cynamon, anyż, goździki, wanilia, pieprz), a nawet lawenda, pokrzywa czy mniszek lekarski. Myjemy je, suszymy, następnie wkładamy do słoika i zalewamy gorącym octem. Słoik odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 2 do 4 tygodni, pamiętając, aby co kilka dni przemieszać zawartość.
Ocet możemy w międzyczasie próbować i sprawdzać, czy jego smak już nam odpowiada. Gotowy ocet należy przecedzić przez gazę lub filtr do kawy, aby pozbyć się pozostałości składników (w dłuższej perspektywie czasowej zaczną nam się psuć) i uzyskać klarowny płyn. Dla dekoracji możemy włożyć do buteleczki z gotowym octem świeże gałązki ziół czy inne dodatki, a te z którymi ocet się macerował wyrzucamy.
Zamiast suszonych fig możecie użyć innych owoców, np. malin, porzeczek, truskawek, jeżyn, czereśni, moreli, a nawet mango czy marakui. Po więcej receptur na octy z owocami odsyłam Was do Bei, gdzie znajdziecie także patent na przygotowanie octu na bazie mrożonych owoców (jakbyście się uprali, że koniecznie chcecie teraz ocet malinowy ;)).
Oczywiście i tym razem dzielę się z Wami gotowymi etykietkami, które po wydrukowaniu możecie przykleić na butelki lub na papierowe zawieszki.
Pobierz etykietki w PDF na ocet czosnkowy z rozmarynem i tymiankiem
Pobierz etykietki w PDF na ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego
Domowy ocet aromatyzowany
Składniki:
- biały ocet winny lub ocet jabłkowy
- dodatki według preferencji: świeże zioła, czosnek, chilli, skórka cytryny, pomarańczy czy limonki, owoce świeże, mrożone lub suszone, przyprawy korzenne, np. anyż, pieprz, wanilię
- czyste, wyparzone słoiki z pokrywkami
- papier do pieczenia
- czysta gaza lub filtr do kawy
- ładne butelki na gotowy ocet, umyte i wyparzone
- etykietki wydrukowane na papierze samoprzylepnym lub zwykłym
- do dekoracji: papierowe zawieszki, wstążeczki, szyszki lub gałązki choinkowe/gałązki świeżych ziół
Ocet aromatyzowany anyżem, pomarańczą i koprem włoskim
na podstawie tego przepisu
Ocet aromatyzowany czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem
– 250 ml białego octu winnego lub octu jabłkowego
– 2 obrane ząbki czosnku
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 2 gałązki świeżego tymianku
- Jeżeli do swojego octu używasz świeżych ziół, owoców czy chilli, zacznij od ich umycia i wysuszenia. Cytrusy najpierw sparz, wysusz i wtedy zetrzyj z nich skórkę.
- Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty nieco większe niż nakrętki słoików. Chodzi o to, aby ocet nie stykał się później z metalowymi nakrętkami.
- Umieść w słoiku swoje wybrane składniki. Staraj się nie dotykać palcami wnętrza słoika, w razie potrzeby pomóż sobie wykałaczką.
- Ocet wlej do rondelka i podgrzej. Ocet powinien być gorący, ale nie powinien się zagotować. Przelej gorący ocet do słoika i wymieszaj wykałaczką. Mieszaj, aż ze składników znajdujących się w słoiku uciekną wszystkie bąbelki powietrza. Przykryj słoik przygotowanym papierem do pieczenia i zakręć nakrętką.
- Ustaw słoik w ciemnym i chłodnym miejscu na 2-4 tygodnie. Może to być szafka kuchenna, spiżarnia, albo piwnica. Co kilka dni potrząśnij słoikiem, aby wszystko wymieszać. Po 2 tygodniach możesz sprawdzić smak octu i zdecydować, czy chcesz go dalej aromatyzować.
- Gdy uznasz, że ocet jest gotowy, przelej go przez podwójnie zwiniętą gazę lub filtr do kawy do innego czystego pojemnika, aby pozbyć się z niego wszystkich zanurzonych składników. W razie potrzeby powtórz tę czynność, aż ocet będzie klarowny.
- Przelej ocet do czystej butelki. Dla ładniejszego efektu wizualnego, możesz do niej wcześniej włożyć świeże składniki, które nadały aromat octowi. Udekoruj butelkę etykietką i wstążeczką. Ocet przechowuj w szafce kuchennej i zużyj w ciągu 2 miesięcy.
Ocet balsamiczny z miodem i figami – gotowy od razu!
Składniki:
- 500 ml octu balsamicznego (możecie zamienić na biały ocet winny)
- 100 g suszonych fig, pokrojonych na ćwiartki*
- 240 g miodu
- czysta gaza lub filtr do kawy
- ładna butelka, czysta i wyparzona
* zamiast fig możesz użyć innych owoców, np. malin, wiśni
Przygotowanie:
- W rondelku wymieszaj ocet i miód, następnie dodaj owoce. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia.
- Przecedź ocet przez gazę lub filtr do kawy. Przelej do butelki. Przechowuj w temperaturze pokojowej i zużyj w ciągu 2 miesięcy.