Dzień dobry,
Czytając Wasze komentarze pod przepisem na zupę z młodej pokrzywy widzę, że danie wzbudziło trochę kontrowersji, a nawet lęków (choć niektórzy z Was pamiętają takie zupy z czasów dzieciństwa). A co powiecie na potrawę z mniszkiem lekarskim, czyli popularnym mleczem?
Mniszek lekarski to kolejny pospolity chwast doceniany w krajach śródziemnomorskich, szczególnie we Francji. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, ma działanie oczyszczające i moczopędne. Francuzi nawet specjalnie uprawiają go w przydomowych ogródkach i wykorzystują w kuchni np. do przygotowania sałatek.
U nas rośnie praktycznie wszędzie, gdy zbierałam pokrzywę zerwałam więc trochę ładnych listków i wrzuciłam do wiosennego twarożku. Przepis był improwizowany, ale wyszedł na tyle smaczny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić.
Sięgnęłam po serek z mleka koziego, lubię go za jego wyrazisty smak. Oprócz liści mlecza dodałam rzeżuchę (uwielbiam!), cebulkę dymkę, a także posiekane orzechy włoskie, które dobrze pasują do koziego serka i dodają mu fajnej tekstury i chrupkości. A jeśli nie chcecie jeść liści mlecza, z powodzeniem możecie wykorzystać tu rukolę.
I co myślicie, zjedlibyście taki serek?
Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi
przepis własny
Składniki:
- 200 g twarożku z mleka koziego
- 1 cebula dymka, drobno pokrojona
- 2 łyżki rzeżuchy, posiekanej
- garść liści mlecza, posiekanych (możecie je zastąpić rukolą)
- garść orzechów włoskich, posiekanych
- sól i pieprz do smaku
- jeżeli ser za bardzo się kruszy – dodajcie trochę oliwy
Przygotowanie:
- Twarożek przełóż do miski i wyrób widelcem. Dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Jeżeli ser za bardzo się kruszy, dodaj trochę oliwy.
***
Jak zbierać liście mlecza + przepis na francuską sałatkę z mniszka:
Jak zbierać liście mlecza + przepis na francuską sałatkę z mniszka: