Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku

przez Zuzanna
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku

Dzień dobry,
Znacie pieczarki portobello?

Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium – są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy tym świetnie chłoną aromaty wszelkich dodatków. Uważa się je za produkt wyszukany, prawdziwy przysmak. Niektórzy uważają, że ich smak przypomina mięso, dlatego poleca się je wegetarianom.

Portobello można przygotować na wiele sposób – np. ugrillować, lub opanierować i usmażyć jak schabowego. Ich duże, sięgające 12 cm. średnicy kapelusze aż się proszą, aby wykorzystać je do faszerowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie!

Pieczarki portobello są coraz łatwiej dostępne, ostatnio widziałam je nawet w kilku popularnych supermarketach. Jeżeli nie możecie ich dostać, zastąpcie je białą pieczarką o dużym kapeluszu.

Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku

Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku

przepis z książki \”Łatwa kuchni śródziemnomorska\” Claudii Roden z modyfikacjami

Składniki (na 6 pieczarek):
  • 6 pieczarek portobello lub zwykłych dużych pieczarek
  • 2 grube kromki wczorajszego białego chleba lub 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 papryczka pepperoncino
  • 3 łyżki koniaku lub rumu (ja pominęłam)
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine np. D.O.P Umbria Monini
Przygotowanie:
  1. Grzyby przetrzyj wilgotną ściereczką. Odetnij nóżki grzybów i odłóż je na bok. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy i obsmaż na niej kapelusze grzybów z obu stron przez ok. 5 minut. W trakcie smażenia posyp je solą i pieprzem. Gotowe kapelusze przełóż do naczynia do zapiekania stroną z blaszkami do góry.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Nóżki grzybów posiekaj drobno lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Kromki chleba pokrusz na bułkę tartą lub wykorzystaj gotową bułkę tartą. W misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, czyli nóżki grzybów, tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek i ostrą papryczkę. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i koniakiem/rumem, jeżeli używasz.
  3. Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut. Podawaj na przystawkę albo kolację. Pasuje do nich opiekany chleb oraz kieliszek wina. 
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku

Podobne wpisy