Dzień dobry,
Kiedy za oknem taka piękna, wiosenna pogoda, szkoda mi tracić czas w kuchni. Dlatego dziś po raz kolejny gotujemy szybko, prosto i po włosku!
Pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą, natką pietruszki i czerwoną cebulą zrobicie w 15 minut. Sprawdzi się jako pożywny lunch lub kolacja. Możecie też zabrać ją ze sobą na weekendowy piknik albo w poniedziałek do pracy.
Zainspirowałam się przepisem Gino D\’Acampo z książki \”Gotowanie po włosku w 20 minut\”, jednak sałatkę fasolową oraz tuńczyka ułożyłam na czosnkowych grzankach, tworząc pyszne, wypasione kanapki. Jak Wam się podobają?
Życzę Wam ciepłego, słonecznego weekendu i uciekam na spacer!
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach
Składniki ( na 4-6 porcji):
- 3 puszki różnych rodzajów fasoli (np. cannellini, masłowej i czerwonej), odsączonych z zalewy i opłukanych
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- sok z 1/2 cytryny (ja dałam z całej cytryny)
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8-12 kromek wiejskiego chleba lub ciabatty
- 2 ząbki czosnku
- 3 puszki (po 200 g) tuńczyka w oleju, odsączonego (mi wystarczyły 2 puszki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do miski włóż wszystkie rodzaje fasoli i czerwoną cebulę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- W tym czasie opiecz chleb w piekarniku lub na patelni grillowej. Każdą kromkę natrzyj ząbkiem czosnku.
- Rozłóż sałatkę na grzankach, a na wierzchu ułóż mięso tuńczyka. Możesz też podać sałatkę tradycyjnie – wymieszaj wtedy tuńczyka z sałatką z fasoli i podaj z pieczywem czosnkowym.
***