Ekspresowe calzone – bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut.

przez admin
domowe calzone przepis

Dzień dobry,
Co powiecie na pizzę, którą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem, ani też o pizzy przygotowanej na kupnym cieście. 
Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia. Z pysznym nadzieniem alla margherita, czyli z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią (choć nadzienie możecie zmieniać wedle życzenia).

Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania. 

domowe calzone z mozzarella bardzo latwe

Domowe calzone – bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut.

przepis własny
Składniki (na 4 sztuki, czyli wg mnie dla 2 osób):
  • ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy, 100 ml ciepłej wody
  • sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta soli, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki (lub inne ulubione składniki)
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  1. Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj oliwę i wymieszaj. Dodaj 3/4 ilości ciepłej wody i wymieszaj łyżką. Zacznij zagniatać ciasto ręką, dodając stopniowo resztę wody, do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. 
  2. W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i suszone oregano.
  3. Na blacie podsypanym mąką (lub silikonowej macie, wtedy podsypywanie mąką nie jest potrzebne), rozwałkuj kulę ciasta na grubość ok. 2 mm. Uzyskany okrąg ciasta podziel na krzyż na 4 różne części (czyli 4 ćwiartki koła). Na środku każdej części rozsmaruj sos pomidorowy (pozostaw wolne brzegi potrzebne do zlepienia pieroga), ułóż na nim plastry mozzarelli, oliwki (lub inne składniki) i listki świeżej bazylii. Wolne brzegi ciasta zwilż wodą, następnie zlep ze sobą brzegi pieroga, dociskając je dodatkowo widelcem. 
  4. Calzone smaż z obu stron na oliwie przez ok. 5 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawaj od razu.
szybkie i proste calzone mini calzone przepis
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. 

Podobne wpisy