Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone

przez admin

Dzień dobry,
Uff, jak dobrze, że listopad za nami! Według mnie jest to najgorszy miesiąc w roku – z brakiem liści na drzewach (ale śnieg jeszcze nie pada), krótkim dniem i ogólnie taką szarą, nieprzyjemną aurą… Na szczęście zaczął się grudzień i mogę bez skrępowania rozpocząć przygotowania do Świąt. Mam nadzieję, że niedługo spadnie śnieg i wybiorę się na bożonarodzeniowy jarmark 🙂

Tymczasem postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój do mojej kuchni i na bloga. W prawej szpalcie pojawił się już banerek, który pokieruje Was do zeszłorocznych przepisów gwiazdkowych oraz wpisów na temat tradycji świątecznych. Zaś tegoroczny sezon zaczniemy od smakowitego przepisu na marchewkowy torcik z pomarańczowym kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi 🙂 

Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie Nigella Slatera z Tender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.

Ciasto wyszło pyszne – wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie dopełnia całości. Nie jest to może tradycyjny świąteczny wypiek, ale prawdziwego gwiazdkowego charakteru na pewno nie odmówi mu nikt! A Wy co o nim sądzicie?

Uwagi techniczne:

  • Aby uzyskać mąkę migdałową wystarczy zmiksować w blenderze płatki migdałowe.
  • Do ciasta potrzebujemy dwóch spodów. Jeżeli nie macie dwóch tortownic, myślę że spokojnie możecie upiec najpierw pierwszy blat z połowy ciasta, a potem drugi.
  • Ja piekłam oba blady na raz. Jednak zauważyłam, że blat umieszczony w dolnej części piekarnika piekł się dużo wolniej, dlatego co 10 minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły się równo w 45 minut 🙂
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone
na 2 okrągłe formy o średnicy 26 cm
czas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenie
Składniki:
na ciasto:
  • 3 jajka
  • 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd)
  • 250 g cukru muscavado lub białego
  • 150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 g orzechów włoskich, posiekanych
na krem mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla)
  • 150 g cukru pudru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Do miski wsyp suche składniki – mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej i cukier, aż dobrze się połączą (ja używam ręcznego miksera). Następnie wmiksuj żółtka, dodając po jednym na raz. Dodaj startą marchewkę, sok z cytryny oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj.
  2. Powoli zacznij dodawać suche składniki i wymieszaj (ja robiłam to łyżką). Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie i stopniowo zmieszaj je z ciastem. 
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dwie blaszki do pieczenia nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli masz tylko jedną blaszkę, upiecz blaty na dwa razy. Podziel ciasto pomiędzy blachy i wygładź powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 – 45 min, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 10 min, następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.
  4. Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei, najłatwiej nakładać go łyżką lub szerokim, płaskim nożem maczanym w wodzie. Udekoruj wierzch ciasta połówkami orzechów. Dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem, będzie lepiej się kroić. 
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Korzenne przysmaki

Podobne wpisy