Dwaj łakomi Włosi – Recenzja

przez admin
Dwaj lakomi Wlosi recenzja

Dzień dobry,
Dziś chciałam Was zaprosić na kolejną recenzję książki kulinarnej z mojej biblioteczki. Myślę, że zainteresuje ona wszystkich miłośników kuchni włoskiej, szczególnie, że wyszła spod pióra dwóch prawdziwych ekspertów – Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo
Może kojarzycie tych dwóch sympatycznych starszych panów z serii telewizyjnej \”Dwaj łakomi Włosi\” emitowanej swego czasu na Kuchni +? Panowie podróżowali po różnych zakątkach Półwyspu Apenińskiego, przypominając sobie smaki swojego dzieciństwa, poszukując dawnych receptur, a także odkrywając, jak zmieniła się kuchnia włoska od czasu ich wyjazdu do Wielkiej Brytanii. Program tak mi się spodobał, że zapragnęłam wejść w posiadanie książki, która zawiera pokazywane w nim przepisy. Nie zawiodłam się, bo odnalazłam w niej także ciepłe poczucie humoru autorów i wiele ciekawostek na temat kuchni włoskiej. 

Poznajmy dwóch łakomych Włochów
Zawsze lubię poczytać, kim jest autor książki, dlatego zaczniemy od przybliżenia sobie sylwetek tytułowych \”dwóch łakomych Włochów\”, szczególnie że ich wieloletnia przyjaźń i miłość do włoskiej kuchni jest kluczem do zrozumienia kulisów powstania książki. 
Obaj Panowie urodzili się na południu Włoch w prowincji Salerno (przy czym Carluccio potem przeniósł się do Piemontu), po czym wyjechali do Wielkiej Brytanii, gdzie rozpoczęli swoją kulinarną karierę. Podobno znają się już od lat 70tych. Spotkali się w Neal Street Restaurant w Londynie, Carluccio był jej managerem, a potem właścicielem, zaś Contaldo został szefem kuchni.

Dwaj lakomi Wlosi recenzja
Co ciekawe, to właśnie od pracy w tej restauracji w latach 90tych zaczynał sławny Jamie Oliver. Gennaro stał się jego mentorem i przekazał mu swoją wiedzę na temat kuchni włoskiej. Połączyła ich także przyjaźń, która trwa do dziś – Contaldo występuje w programach telewizyjnych Jamiego, opracowuje także menu oraz szkoli pracowników do sieci włoskich restauracji należących do Olivera. Wydał także kilka książek kulinarnych, skupiających się głównie na kuchni włoskiej wybrzeża Amalfi, skąd pochodzi. 
Jeśli chodzi o Antonio Carluccio, w Wielkiej Brytanii uważa się go za ambasadora kuchni włoskiej. Jest autorem ok. 20 książek kulinarnych, do zamknięcia w 2006 roku kierował wspomnianą Neal Street Restaurant, stworzył także sieć sklepów z włoskimi produktami Carluccio\’s. Został nawet odznaczony odpowiednikiem brytyjskiego szlachectwa przez prezydenta Włoch w uznaniu za jego wkład w popularyzowanie kuchni włoskiej! 

Dwaj lakomi Wlosi recenzja

Co zawiera książka
Książka jest kulinarnym zapisem podróży Carluccio i Contaldo do Włoch, do których powrócili po 30 latach życia w Wielkiej Brytanii. Wracają do smaków dzieciństwa i sprawdzają, czy tradycyjne włoskie jedzenie przetrwało próbę czasu. Jeden kucharz wychował się na północy Półwyspu Apenińskiego (Piemont), drugi na południu (Kampania), co zapewnia ich zróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. 
Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku – \”Antipasti/Przystawki\”, \”Primi/Pierwsze dania\” (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), \”Secondi/Dania główne\” (mięso, ryby i owoce morza), \”Contorni/Sałatki i surówki\”, \”Frutta e Dolci/Owoce i desery\” oraz \”Merende/Przekąski\”. Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp dotyczący wiążących się z danym daniem zwyczajów i tradycji.

Dwaj lakomi Wlosi recenzja

Książka prezentuje kuchnię regionalną, w większości są to potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese, ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu \”la cucina povera\” czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama Carluccio przygotowywała zimą. Sporo jest właśnie przepisów z rodzinnych stron autorów, czyli Piemontu i Kampanii. Receptury są zarówno proste, jak i bardziej skomplikowane (dania mięsne).  

Moje ulubione rozdziały to kolorowe przystawki oraz \”Primi\”, czyli wspaniałe zupy i makarony, z których chciałabym przygotować prawie wszystkie. Zawiedziona jestem za to rozdziałem na temat deserów – żaden z prezentowanych w książce przepisów nie spowodował u mnie ślinotoku.

Dwaj lakomi Wlosi recenzja

Nie tylko przepisy

Jednak \”Dwaj łakomi Włosi\” to nie tylko przepisy. Książka ma też duży walor informacyjny – pomiędzy przepisami znajdują się dobrze napisane wstawki poświęcone różnym aspektom włoskiego życia i kuchni, np. rodzinie, religii czy konfliktowi północ-południe. Również przy samych przepisach znajdują się krótkie notatki napisane przez autorów, a dotyczące składników używanych we włoskiej kuchni.

Dwaj lakomi Wlosi recenzja

Książka jest dopracowana wizualnie. Choć nie do każdego przepisu zrobiono zdjęcie i tak cieczy oko zróżnicowanymi czcionkami i drobnymi detalami graficznymi. Wprost uwielbiam zdjęcia potraw. Mają taką uroczą, skromną stylistykę, zupełnie jakby włoska nonna (babcia) zaprosiła mnie na obiad w stylu la cucina povera do swojego domu. Jedyny minus to według mnie okładka w formie papierowej obwoluty nałożonej na właściwą okładkę książki, która przesuwa się w czasie przeglądania książki. Ale poza tym książka jest naprawdę świetnie wydana.

Dwaj lakomi Wlosi recenzja
Przy okazji przygotowywania tej recenzji dowiedziałam się, że książka \”Dwaj łakomi Włosi\” doczekała się kontynuacji. Po sukcesie pierwszej serii programu telewizyjnego, Contaldo i Carluccio ponownie wybrali się do Włoch, odkrywając tym razem różnorodność potraw z gór, wybrzeża, jezior i rzek. Program wyemitowano na Kuchni + jako \”Dwaj łakomi Włosi 2\”, zaś książka \”Two Greedy Italians Eat Italy\” dostępna jest w języku angielskim. Na Amazonie możecie zobaczyć, co zawiera.

Podsumowanie

\”Dwaj łakomi Włosi\” to świetna książka na temat regionalnej kuchni włoskiej. Czuć w niej pasję autorów, ich pozytywne nastawienie do życia i miłość do włoskiego jedzenia, widać także ich ogromną wiedzę. Książka jest pięknie wydana. Na prezent dla miłośnika kuchni włoskiej jest więc idealna! 🙂

Dwaj łakomi Włosi, Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo
Wydawnictwo MUZA
Oprawa twarda, 208 stron
2012
Tłumaczenie: Przemysław Zasieczny

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Przepisy z książki:

Roladki z cukinii
Królik duszony w cytrusach
Sałatka z bobu
Zupa z fasoli borlotti
Zupa z młodej pokrzywy

Podobne wpisy

21 komentarzy

posmakujto! 7 grudnia 2014 - 22:38

Marzy mi się ta książka 🙂

Reply
bartoldzik 8 grudnia 2014 - 14:12

Do programu robiłem dwa podejścia i dopiero za drugim razem udało mi się wytrwać przy całym odcinku. O ile Gennaro uwielbiam to Carluccio nie jest z mojej bajki 🙂 Sam program da się oglądać, ale myślę że książka spodoba mi się bardziej, bo skupię się na jedzeniu, a nie na osobach :-)Książkę zażyczyłem sobie pod choinkę, wiec kto wie ;-P

Reply
Amber 8 grudnia 2014 - 19:16

Mam książkę Gennaro i Carluccio od dawna.Jest świetna i sporo przepisów już wykorzystałam.Bardzo polecam!

Reply
http://cynamon.net.pl 8 grudnia 2014 - 20:15

Oj to musi być bardzo ciekawa ksiażka 😉

Reply
Małgosia i Piotr 8 grudnia 2014 - 20:32

Oglądaliśmy ich niektóre programy 🙂 Zuziu-bardzo przydatna recenzja, dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie

Reply
Zuzanna Ploch 9 grudnia 2014 - 08:59

To już wiesz, o co poprosić Mikołaja pod choinkę 🙂

Reply
Zuzanna Ploch 9 grudnia 2014 - 09:02

Myślę, że książka Ci się spodoba. Przepisy są naprawdę bardzo fajne, a przy tym nie oklepane. Dużo było potraw dla mnie całkiem nowych, przez co miałam okazję pogłębić swoją wiedzę na temat regionalnej kuchni włoskiej.

Reply
Zuzanna Ploch 9 grudnia 2014 - 09:03

Super! Dziękuję Amber za Twoją opinię 🙂

Reply
Zuzanna Ploch 9 grudnia 2014 - 09:03

To ja dziękuję 🙂 Pozdrawiam 🙂

Reply
krysztally 11 grudnia 2014 - 19:43

Przeczytałam Twoją recenzję i zgłodniałam. To chyba dobry znak. Poszukam książki. Czegoś takiego potrzebuję w moim życiu 😀

Reply
Zuzanna Ploch 11 grudnia 2014 - 20:03

Super, znaczy to, że recenzja spełniła swoją funkcję 🙂

Reply
Olka 22 grudnia 2014 - 16:17

Mam tą książkę, jest świetna! Mąż mi nawet zakazał zmieniać cokolwiek gdy gotuję z ich przepisów.

Reply
Unknown 7 listopada 2015 - 13:10

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Reply
Unknown 7 listopada 2015 - 13:12

Poluję na tą książkę od jakiegoś czasu, macie może namiar na jakąś e-księgarnię gdzie jest na stanie (lub zwykłą warszawską księgarnię). Wszędzie gdzie szukałem – jest niedostępna :/

Reply
Zuzanna Ploch 7 listopada 2015 - 14:10

Niestety nie znam 🙁 Ja kupowałam w Empiku, ale patrzę po Internecie, że rzeczywiście jest niedostępna w księgarniach. Widać wyczerpał się nakład 🙁

Reply
Anonimowy 2 grudnia 2015 - 17:52

Program \”dwóch łakomych Włochów\” emitowany na Kuchnia+ był rewelacyjny. Jak dowiedziałem się o książce, to byłem bardzo ciekawy czy jest do niej dołączona płyta z obydwoma sezonami tego programu. Niestety płyty brak. Widziałem tylko sezon 2 i bardzo chętnie obejrzałbym sezon 1 – jeżeli ktoś wie czy i gdzie można dostać płytę z tym programem (sezon 1) w PL to bardzo proszę o informację 🙂

Reply
Dagi 29 lutego 2016 - 11:34

mi również. nigdzie nie mozna jej kupić niestety

Reply
Zuzanna Ploch 29 lutego 2016 - 11:36

To przykre,bo taka fajna ta książka. Może trzeba patrzeć wśród książek używanych?

Reply
Zuzanna Ploch 29 lutego 2016 - 11:38

Do mojej książki nie było dołączonej płyty 🙁 A program był rzeczywiście świetny. Teraz mam znowu Kuchnię + w kablówce, więc może uda mi się go znowu obejrzeć.

Reply
Dagi 29 lutego 2016 - 16:55

Szukam od jakiegoś czasu wszędzie, i wśród nowych i wśród starych…niestety. ale mam nadzieję, że w końcu się uda…

Reply
Dagi 29 lutego 2016 - 16:55

Szukam od jakiegoś czasu wszędzie, i wśród nowych i wśród starych…niestety. ale mam nadzieję, że w końcu się uda…

Reply

Skomentuj