Dzień dobry,
Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić tradycyjne pesto bazyliowe, a dziś przedstawię Wam przepis na jego wykorzystanie.
Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić tradycyjne pesto bazyliowe, a dziś przedstawię Wam przepis na jego wykorzystanie.
Spaghetti po genueńsku to inaczej makaron z zieloną fasolką i ziemniakami gotowanymi w tej samej wodzie polany pesto alla genovese (klasycznym bazyliowym pesto). Danie to pochodzi z Ligurii, regionu na północnym – zachodzie Włoch ze stolicą z Genui. Uwielbiam je za prostotę i szybkość – składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół :)
Makaron z ziemniakami?
To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale pamiętajcie, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste.
Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się z makaronem o nazwie trenette. Jest on podobny do linguine, ale od niego cieńszy i przypomina płaskie spaghetti. Jeżeli będziecie kiedyś w Ligurii, poproście o \”trenette al pesto\”, a otrzymacie właśnie dzisiejszy makaron.
Ja jednak zawsze sięgam po spaghetti, bo z Mężem przepadamy za długimi, cienkimi nitkami. Lubię też jak chrupiąca zielona fasolka fajnie kontrastuje z kremowym pesto. A Wy co myślicie o tym daniu?
Spaghetti po genueńsku
czyli z bazyliowym pesto, zieloną fasolką i ziemniakami
przepis własny
dla 4 osób
czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
- 1 opakowanie spaghetti (lub trenette, linguine)
- bazyliowe pesto
- 4 mączyste ziemniaki
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- świeża bazylia do dekoracji
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Przygotuj pesto bazyliowe, ewentualnie możesz użyć takiego ze słoika.
- Zagotuj duży garnek osolonej wody. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z fasolki odetnij końcówki i każdą przekrój na 2-3 części.
- Wrzuć ziemniaki do wrzątku i gotuj przez ok. 10 min. Następnie dodaj spaghetti, a po 5 minutach zieloną fasolkę. Przemieszaj i gotuj przez ok. 5 min. W tym czasie makaron i fasolka powinny zrobić się al dente (zakładam, że makaron powinien gotować się 10 min., zweryfikuj to jeszcze na opakowaniu makaronu). Odlej ok. 1/2 szklanki płynu z garnka, następnie odcedź warzywa i makaron i przełóż do miski.
- Dodaj pesto i trochę wody z kubka. Wymieszaj dokładnie, ewentualnie dodając więcej wody, aby rozrzedzić pesto. Podsyp listkami bazylii i startym parmezanem i podawaj.
***