Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie)

przez admin

Dzień dobry,
Na zakończenie mojej akcji \”Włoskie smaki\” razem z BartoldzikiemMartynosią, Mirabelką i Panną Malwinną przygotowaliśmy najukochańszą włoską potrawę – pizzę 🙂

Odmian, kształtów, a także składników, które mogą znaleźć się na tym drożdżowym placku jest tyle ile regionów Włoch i zapewne zwyczajnie gustów, dlatego ja wybrałam moją ulubioną – z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem, zwaną w niektórych pizzeriach \”pizza parma\”. Koniecznie na cienkim, chrupiącym cieście i z ciągnącym się serem. Mniam, to właśnie lubię!

Jednak najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto, które według mnie tak naprawdę decyduje o efekcie końcowym. Ponieważ wciąż szukam idealnego przepisu, pokusiłam się przy tej okazji o wypróbowanie ciasta na drożdżowym zaczynie (poolish / biga), które podpatrzyłam na blogu Bei. Jej receptura (oryginał pochodzi z książki Rustic Italian Food, chyba muszę przyjrzeć się tej książce) sprawdziła się doskonale!

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu chlebów itd, ale okazało się, że przygotowanie zaczynu to wcale nie taka trudna sprawa – wystarczy wymieszać mąkę, wodę i odrobinę drożdży, zostawić w temperaturze pokojowej, a magia zadzieje się sama 🙂 Dodatkowo ciasto pozostawia się do wyrośnięcia na noc w lodówce, co jeszcze bardziej poprawia jego walory smakowe.

Tak, tak, zrobienie ciasta na zaczynie jest czasochłonne i należy zabrać się za nie dzień wcześniej, jednak pracy wymaga od nas naprawdę niewiele. Za radą Bei, zaczyn przygotowałam w piątek przed pracą (zabrało mi to dosłownie 3 min.), następnie ciasto zagniotłam w piątek wieczorem (15 min. pracy) i pyszną pizzą cieszyliśmy się w sobotę na obiad.   

Aby otrzymać pizzę na chrupiącym spodzie, trzeba piec ją w mocno nagrzanym piekarniku, najlepiej w najwyższej temperaturze, jaką tylko możecie uzyskać. U mnie było to ok. 265 stopni C. Ponieważ nie mam kamienia do pizzy, najpierw rozgrzałam blachę w piekarniku, a po ułożeniu na niej placka, wsunęłam na najniższą szynę pieca, aby pizza piekła się przede wszystkim od spodu.

Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro, wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów – słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie komponuje się z rukolą. 

Pizza z rukola szynka i parmezanem 
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem(na drożdżowym zaczynie) ciasto z przepisu Bei, odsyłam do niej, jeżeli chcecie zrobić ciasto w robocie kuchennymna 2 mniejsze lub 1 dużą pizzę Składniki:na zaczyn:

  • 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 125 ml ciepłej wody
  • szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych)
na ciasto właściwe:
  • zaczyn z powyższego przepisu
  • 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 100 ml wody
  • szczypta drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
dodatki: 
  • sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany z ząbkiem czosnku, oregano, szczyptą soli i cukru)
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej na paski
  • 2 duże garści rukoli
  • kawałek sera parmezan lub pecorino
Przygotowanie:

1. Zrób zaczyn: w małej misce wymieszaj mąkę, wodę i drożdże na jednolitą masę, przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godz. Ja moją pizzę robiłam w sobotę, dlatego zaczyn nastawiłam w piątek przed pracą.

Zaczyn po 12 godz.
2. Zabieramy się za ciasto właściwe, ja zrobiłam to w piątek po powrocie z pracy. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Zaczyn rozrzedź wodą (nie całą, daj ok. 80 ml., a najwyżej potem dodasz do ciasta resztę) i dodaj go do miski z mąką. Dodaj oliwę i wymieszaj wszystko łyżką, następnie wyrób ciasto rękami. Nie wyrabiałam go zbyt długo, w sumie do połączenia składników. Ciasto będzie miękkie i delikatne. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą i przykryj szczelnie folią. Odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Z ciasta uformuj 1 lub dwie kule na obsypanym mąką blacie, przełóż do naoliwionej miski i przykryj folią (lub do naoliwionego pojemnika z przykrywką) i wstaw na noc do lodówki.

Ciasto po nocy spędzonej w lodówce

4. Następnego dnia wyjmij ciasto na 1-2 godz. przed planowanym pieczeniem pizzy. Mocno rozgrzej piekarnik do 260-270 stopni C (im wyższa temperatura, tym lepiej), najlepiej na 30 min. przez planowanym pieczeniem.
5. Na posypanym mąka blacie rozpłaszcz ciasto, następnie delikatnie rozciągaj je do uzyskania pożądanej grubości i wielkości. Ja miałam problem z przeniesieniem ciasta na blachę, dlatego rozciągałam je od razu na arkuszu papieru do pieczenia, który następnie przełożyłam na blachę (najlepiej wcześniej rozgrzać blachę w piekarniku).
6. Posmaruj pizzę sosem i ułóż mozzarellę pokrojoną na cieniutkie plasterki. Wstaw blachę z pizzą do piekarnika na najniższą półkę i piecz przez ok. 10 min., aż ser się ładnie roztopi.
7. Wyjmij pizzę z piekarnika i nałóż pozostałe dodatki – szynkę rukolę i kawałki sera ukrojone przy pomocy obieraczki do warzyw (patrz animacja powyżej). Podawaj od razu. Smacznego!

    Przepis dodaję do mojej akcji \”Włoskie smaki\” a także do akcji \”Na zakwasie i na drożdżach\”, którą we wrześniu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga.


    Włoskie smaki
    ***
    Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

    Podobne wpisy