Dzień dobry,
Świeże figi od początku września królują na targowiskach i na blogach kulinarnych, a ja muszę się przyznać, że nigdy wcześniej ich nie jadłam. Wiem, trochę wstyd jak na blogerkę prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską.
Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie.
Mój Mąż był bardzo sceptycznie nastawiony do fig w sałatce (nie lubi słodkich potraw) i początkowo nie chciał jej nawet spróbować, ale ostatecznie stwierdził, że nie jest taka straszna, a nawet bardzo dobra ;) Świeże figi nie są wcale takie słodkie i do potraw wytrawnych nadają się doskonale.
Tak więc ta sałatka to mój figowy debiut, za to bardzo udany i myślę, że polubię się z figami na dłużej.
A Wam jak podoba się taka sałatka?
P.s. Jeżeli lubicie owoce w sałatkach polecam Wam również sałatkę z pomidorów i brzoskwiń oraz sałatkę z arbuza, fety i mięty.
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli
przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianami
na 2-4 porcje
czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli
- garść świeżej mięty
- 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki
- 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki
- na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto
Przygotowanie:
- Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Boczek lub Prosciutto podsmaż na chrupiąco na patelni, wyłów łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Boczek jest sam w sobie wystarczająco tłusty i nie trzeba dodawać do niego oliwy.
- W misce wymieszaj sałatę, listki mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu.
***