Jesień to czas comfort foodów, a takim bez wątpienia jest lasagne. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wegetariańską lasagne z dynią, szpinakiem i, nie ma co ukrywać, pokaźną ilością sera :) Ten żółty kolor dyniowego nadzienia, w połączeniu z korzennym aromatem gałki muszkatołowej oraz chrupiącą skorupką z sera na wierzchu to moje antidotum na szarą, deszczową pogodę, którą ostatnio mamy za oknem. Na końcu wpisu mam dla Was niespodziankę – GIF przedstawiający wszystkie etapy składania lasagne. Teraz jej przygotowanie będzie jeszcze prostsze.
Lasagne to świetny pomysł na rodzinny weekendowy obiad. Dynię możecie upiec dzień wcześniej, czy też skorzystać z zapasów dyniowego puree. W połączeniu z ricottą daje pyszne, kremowe nadzienie, ale zadbałam też o to, aby nie było mdłe, doprawiając je czosnkiem, cebulką, szałwią oraz gałką muszkatołową. Szczególnie lubię w potrawach połączenie dyni oraz szpinaku, które sprawia, że potrawa jest bardziej kolorowa.
Do przygotowania lasagne z dynią i szpinakiem wykorzystałam oliwę Monini BIOS. Jest to oliwa extra vergine, która pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych i jest certyfikowana przez włoski Instytut ICEA, zajmujący się kontrolą i certyfikacją produktów ekologicznych. Oliwa ta ma lekko owocowy aromat z wyraźną nutą świeżo skoszonej trawy, co pozwala na jej bardzo szerokie zastosowanie. Można ją użyć zarówno do gotowania, smażenia, jak i doprawiania świeżych warzyw, past kanapkowych i pizzy.
Spróbuj także: Makaronowe muszle z dynią, szpinakiem i trzema serami
Lasagne z dynią i szpinakiem – Przepis krok po kroku
➤ czas przygotowania: 60 minut + 40 minut pieczenie
Składniki / na 6-8 porcji:
na nadzienie dyniowe:
- 1 dynia piżmowa
- 2 łyżki oliwy Monini BIOS
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ricotty
- 3 łyżki dowolnego mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść liści szałwii posiekanych
na nadzienie szpinakowe:
- 2 opakowania 150 g szpinaku baby
- 1 łyżka oliwy Monini BIOS
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ricotty
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chili w płatkach
dodatkowo:
- 9-16 płatów makaronu lasagne
- 200 g startej mozzarelli
- 50 startego parmezanu
Przygotowanie lasagne z dynią i szpinakiem:
1. Dynię piżmową obierz i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20-30 minut.
2. W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut aż się zeszklą. Do misy malaksera włóż upieczoną dynię, ricottę oraz mleko. Dopraw gałką muszkatołową. Zmiksuj na puree. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz posiekane listki szałwii i wymieszaj.
Rada: Przed przygotowaniem lasagne przeczytaj na opakowaniu makaronu, czy masz go najpierw ugotować, czy też możesz je umieścić w lasagne nieugotowane. Ja używam makaronu, który wkłada się do lasagne na surowo.
Wpis powstał we współpracy z Monini.