Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb.
Dzień dobry,
Pamiętacie moje kiszone cytryny? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni.
Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny. Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie.
I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia", niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam.
Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek. W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski.
Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny. Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie.
I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę "kiszenia", niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam.
Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek. W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski.
Jeżeli nie macie kiszonych cytryn, nie przejmujcie się. Możecie je zastąpić dodając do sosu sok i skórkę z 1/2 świeżej cytryny.
Do czego pasuje taki sos?
Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw: ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki).
W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:)
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami
przepis własny
czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce
Składniki:
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka i sok z 1/2 cytryny)
- 1 łyżka kaparów
- garść posiekanego koperku
- sól
Przygotowanie:
- Skórkę z kiszonej cytryny drobno posiekaj. Kapary przesiekaj grubo nożem.
- Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj majonez, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, skórkę z kiszonej cytryny, koperek i kapary. Wymieszaj, dopraw solą do smaku.
- Odstaw do lodówki na 30 min., aby smaki się przegryzły.
Majonez chyba nie należy do produktów wegańskich, nie mylę się?
OdpowiedzUsuńTak, majonez nie należy do produktów wegańskich, podobnie jak użyty w dipie jogurt. Ale przepis nie jest przepisem wegańskim i nigdzie nie został tak przeze mnie oznaczony. W poście piszę, że podałam go znajomym do burgerów wegańskich, ale chodziło mi o burgery (z cieciorki i marchewki), a nie o dip. Moi znajomi nie są weganami, ja również nie jestem. Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie stąd zamieszanie. Sam nie jestem weganem, jednak trochę mnie zdziwił majonez w sosie podanym do dania wegańskiego.
UsuńPozdrawiam