Ziołowy omlet z serem feta

przez admin
Ziołowy omlet z serem feta
Dzień dobry,
Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło \”ser feta\” do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów.

Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który otrzymałam mieszając jajka z dużą ilość drobno posiekanych świeżych ziół. Omlety mają grubość naleśnika, są chrupiące i dlatego wspaniałe. Ich ziołowy posmak świetnie współgra ze słonym serem, który dodatkowo wzbogaca je kremową konsystencją. Do omletów możecie dodać dowolne świeże zioła, najlepiej sięgnąć od razu po kilka rodzajów, np. koperek, natkę pietruszki, bazylię i miętę. Ważne, aby bardzo drobniutko je posiekać. Przyda się więc ostry nóż lub mezzaluna, ale wspomóc się też możecie robotem kuchennym z opcją siekania.

Polecam Wam te omlety na jutrzejsze śniadanie. Miłego dnia! 🙂

Ziołowy omlet z serem feta

Ziołowy omlet z serem feta

na podstawie przepisu z książki \”Breakfast: Morning, Noon & Night\” Fern Green

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g różnych świeżych ziół, np. natki pietruszki, koperku, bazylii, mięty, szczypiorku, kolendry, estragonu
  • 5 jajek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 100 g sera feta
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Zacznij od drobnego pokrojenia ziół. Przyda się ostry nóż, ale możesz sobie też pomóc robotem kuchennym. 
  2. Do miski wbij jajka, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem. dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Następnie nalej na nią ok. 2 łyżki przygotowanej mieszanki jajecznej, tak aby przykryła dno patelni cienką warstwą. Smaż, aż omlet się zetnie, a jego brzegi zaczną odchodzić od brzegów patelni. Ponieważ omlet jest cieniutki, nie trzeba przewracać go na drugą stronę.
  4. Zdejmij omlet z patelni i posyp pokruszonym serem feta. W podobny sposób usmaż pozostałe omlety, do wyczerpania mieszanki jajecznej. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy