Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi

Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi

Dzień dobry,
Czy te pomidory nie wyglądają przepięknie? :)

Czasem, gdy przeglądam książki kucharskie, to właśnie interesujący wygląd dania przekonuje mnie do tego, aby wypróbować dany przepis. Tak było w przypadku tej egipskiej sałatki z pomidorów. Pomidorów nie kroi się tu na plasterki, tylko nacina i tak powstałe kieszonki wypełnia posiekanymi orzechami włoskimi oraz pysznym dressingiem baladi. 

Taką sałatkę podobno podają lokalne restauracje w całym Kairze jako dodatek do dania głównego. Według mnie może stanowić ona efektowną przystawkę, która na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach.

Mocnym punktem tego przepisu jest nie tylko sposób podania, ale także niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był dla mnie zbyt wodnisty. 

Przy okazji chciałam wam serdecznie polecić książkę "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy, z której pochodzi dzisiejszy przepis. Zachwyciła mnie przepięknymi zdjęciami i bardzo fajnymi przepisami. Przypuszczam, że niewielu z was spotkało się dotąd z kuchnią kraju piramid, dlatego z tym większą przyjemnością zaprezentuję na blogu kolejne przepisy z tej książki. 

Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi

Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi


przepis z książki "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 6 pomidorów
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka ziela angielskiego w proszku, sól do smaku
Przygotowanie:
  1. Przy pomocy ostrego noża zrób nacięcia w pomidorach do ok. 4/5 ich głębokości. Chodzi o to, aby nie przeciąć pomidora na wylot, tylko uzyskać kieszonki, do których nałożymy orzechy i sos. Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu baladi razem z 80 ml wody. Dopraw solą do smaku. Dodaj ok. 20 g posiekanych orzechów włoskich i wymieszaj.
  3. Nacięcia w pomidorach wypełnij orzechami włoskimi oraz dressingiem baladi. Posyp po wierzchu pozostałymi 10 g posiekanych orzechów. Podawaj od razu. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Pora na pomidora!
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

15 komentarzy:

  1. Te pomidory wyglądają cudownie !! I jestem pewna, że właśnie tak smakują, biorąc pod uwagę chociażby dodatek orzechów; ) Bardzo lubię takie połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. przekonałaś mnie, jutro idę na targ po pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I takie przepisy są najlepsze! Proste, smaczne i robiące wrażenie :D
    Zrobimy na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne, bo wygląda wspaniale. Świetne! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wyglądają, akurat mam w domu pomidory i orzechy, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieknie i pysznie sie prezenzuje :) Mam te ksiazke, tylko pod innym tytulem (dlatego, ze po niemiecku)... Ta salatke mam zaznaczona do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomidory prezentują się doskonale!
    Szkoda, że nie mogę orzechów...

    OdpowiedzUsuń
  9. takie proste! to by pomyślał:) dressing bardzo mnie zachęcił, mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pięknie podana jest ta sałatka, świetny pomysł z tymi pomidorami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj tak! Wyglądają przepięknie! :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale cudnie podana, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale oryginalny przepis! Świetny pomysł by uraczyć nią gości :) Smutno mi tylko, że kiedy byłem w Kairze, nie uraczono mnie tak cudownie podaną sałatką :(

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.