Greckie placuszki z pora i szpinaku

Greckie placki z pora i szpinaku

Dzień dobry,
Dziś mam dla Was przepis na greckie placuszki Spanakokeftethes, przygotowywane ze szpinaku i białej części porów. Takie warzywne placuszki to świetna wegetariańska propozycja obiadowa lub oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym. 



Greckie placki z pora i szpinaku

Greckie placki z pora i szpinaku
Spanakokeftethes


na podstawie tego przepisu

Składniki:
  • 700 g świeżego szpinaku
  • 2 pory, same białe części, drobno pokrojone
  • 5 cebulek dymek, drobno posiekanych
  • pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
  • pęczek koperku, drobno posiekany
  • 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  1. Szpinak umyj, wrzuć do wrzątku na 2 min. Gdy zwiędnie, odcedź, dobrze odciśnij z wody i drobno posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami placuszków, czyli posiekanymi porami, cebulkami, natką i koperkiem. Dodaj jajka i kaszkę kukurydzianą. Dopraw masę solą i pieprzem. Odstaw masę do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniało. 
  2. Z masy formuj nieduże placuszki, które obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (ok. 3 minuty na stronę). Podawaj na ciepło, np. z jogurtem greckim.
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Polecam również inne greckie placuszki warzywne:
Placki z pomidorów
Placki z cukinii

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

11 komentarzy:

  1. Pyszne!
    I pięknie podane.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale ;) Bardzo lubię takie szpinakowe wytwory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super składniki. Muszą świetnie smakować tak połączone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najchetniej znowu stanelabym w kuchni. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! Chętnie zjadłabym, ale z sosem orzechowym, mmm :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. O, zdecydowanie moje smaki, uwielbiam warzywne kotleciki!; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne te placuszki Zuziu :) Uwielbiam szpinak.

    P.S Dziekuje za odpowiedz :) Juz sobie zamowilam patelnie, a nawet 2 :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hm, tej greckiej nazwy to nie potrafię wymówić ;) ale kotleciki wyglądają bardzo apetycznie. a ja uwielbiam kotleciki!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.