Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

Za chwilę Majówka, czas pikników, grillów i wycieczek. Dziś mam dla Was przepis, który idealnie sprawdzi się jako przekąska w plenerze, przystawka na grillu czy też drugie śniadanie zamiast kanapki. Börek to wywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem. 

Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest to prostokątny lub okrągły placek, ale piecze się też trójkątne paszteciki, cygara czy coś w rodzaju ślimaka. Przepis na mój börek podpatrzyłam u Emilii z bloga Turcja od kuchni. Bardzo spodobała mi się prostota jego przygotowania. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy z Was będzie potrafił lepić pierożki czy tez kręcić cygara z ciasta, a w tym przepisie wystarczy rozwałkować ciasto na duże placki, z czym myślę każdy sobie poradzi. Borek po pokrojeniu na kwadraty wygląda trochę jak kanapka z nadzieniem i bardzo wygodnie się go je.

Czasem turecki borek robi się na bazie ciasta yufka, który w naszych warunkach zastępuję się greckim ciastem filo. Choć filo jest coraz lepiej dostępne w sklepach, to jednak uważam, że ciasto drożdżowe ma nad nim przewagę w tym przepisie. Niestety filo bardzo się kruszy i przez to nie do końca sprawdza się w na wycieczce czy pikniku. Mam nadzieję więc, że podejmiecie wysiłek i zrobicie swoje ciasto drożdżowe i zabierzecie borek na Majówkę!

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

Turecki borek - propozycje nadzienia:


Borek można nafaszerować w bardzo różny sposób - mięsem, serem, warzywami. Poniżej zostawiam Wam kilka propozycji:
  • mięso mielone z cebulką
  • duszony por i cebulka
  • pieczarki i cebulka
  • biały ser lub feta przyprawiony miętą i papryczką chilli
  • ser feta, świeży szpinak i suszone pomidory
  • ser feta lub twaróg i dużo różnych ziół, jak natka pietruszki, koperek, świeża mięta
  • ser feta i starta na tarce, duszona cukinia
  • żółty ser, papryka, pokrojona w kostkę kiełbaska

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

Borek z botwinką i serem - Przepis krok po kroku



➤czas przygotowania: 30 minut + 60 minut wyrastanie + 40 minut pieczenie
w 1 porcji: 235 kcal, B 10,0 g, W 32,6 g, T 7,0 g


Składniki/ na 12 porcji:

na borek:
  • 1,5 szklanki mleka (u mnie owsiane)
  • 1 saszetka (7 g) drożdży instant (lub 15 g drożdży świeżych)
  • 500 g mąki pszennej (u mnie 300 g zwykłej białej i 200 g pszennej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
na nadzienie:
  • liście z 2 pęczków botwinki (125 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 150 g twarogu w kostce półtłustego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: żółtko, ziarna do posypania, np. czarny lub biały sezam, mak, nasiona kuminu, nasiona chia

Przygotowanie:

1. Mleko podgrzej, aby było ledwo ciepłe. Wsyp do niego drożdże i wymieszaj, żeby się rozpuściły. Jeżeli używasz świeżych drożdży, musisz najpierw zrobić zaczyn, tzn. wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Następnie odstaw zaczyn na 10 minut i poczekaj, aż drożdże zaczną pracować (pojawi się piana). 

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

2. W misie robota kuchennego z założonym hakiem do ciasta drożdżowego umieść obie mąki, sól, jajko i oliwę. Dodaj zaczyn, następnie uruchom robota i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i jednolite. Ciasto jest dość rzadkie i delikatne. Oczywiście można go też wyrobić ręcznie, będzie to wtedy trwało ok. 8-10 minut.

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)
Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

3. Miskę posmaruj olejem lub oliwą. Ciasto przełóż do miski, obróć tak, aby całe pokryło się oliwą. Przykryj je z góry folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Ciasto ma podwoić swoją objętość. 

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Liście botwinki oraz zioła drobno posiekaj i włóż do miski. Dodaj pokruszony ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj całość. 


5. Prostokątną blachę posmaruj dobrze olejem lub oliwą. Możesz też wyłożyć ją papierem do pieczenia, ja tego nie robiłam. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i chwilę zagnieć. Podziej je mniej więcej na pół - niech część na dolną warstwę będzie nieco większa. Większy kawałek ciasta włóż do formy, następnie rozciągnij dłońmi, aż pokryje całe jej dno i będzie zachodzić trochę na boki. Ciasto jest luźne, więc łatwo się rozciąga. 

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

6. Na cieśnie ułóż nadzienie.

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

7. Drugą cześć ciasta rozwałkuj na kawałku papieru do pieczenia podsypanym mąką. Potrzebujesz dużego prostokąta. Ciasto jest delikatne, dlatego najłatwiej jest je przenieść przy pomocy właśnie papieru do pieczenia. Przenieść go na placek, ułóż na nim papierem do góry i następnie zdejmij papier. Zlep ze sobą boki ciasta. 

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

8. Opcjonalnie możesz posmarować wierzch placka żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody i posypać ziarnami. Nie jest to jednak obowiązkowe. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach C przez 40-45 minut, aż będzie złote i upieczone. 

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)
Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)

9. Upieczone ciasto pokrój na kwadraty ostrym nożem. Podawaj na ciepło lub zimno. Jeżeli chcesz go przechować do następnego dnia, przełóż kwadraty do szczelnego pojemnika i przechowuj poza lodówką. Spożyj w ciągu 1-2 dni. 

Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku)
➤ Zobacz też:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.