Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem

przez Zuzanna
Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem

Tabbouleh to sławna bliskowschodnia sałatka z bulgurem i natką pietruszki, która znakomicie chłodzi w upalne lato. Ja postanowiłam przygotować jej jesienną wariację. Do swojej sałatki tabbouleh dodałam pieczoną dynię, jarmuż, pestki oraz odrobinę koziego sera. Powstał kolorowy, pełnowartościowy posiłek, który możecie zabrać ze sobą do pracy.

Moja kolekcja zachomikowanych w kuchni dyń powoli się kończy, a na pierwszy ogień poszła dynia piżmowa. Lubię ją za to, że nie trzeba jej obierać, więc w mig przerabiam ją na pyszne dania. Upieczenie dyni w piekarniku to tylko 20 minut, a jako pożywny składnik jesiennej sałatki sprawdza się doskonale.

Do tej sałatki możecie wykorzystać tak naprawdę dowolną kaszę, która zalega Wam w kuchennej szafce. Myślę, że nawet kasza gryczana mogła by się tu sprawdzić. Ja lubię raczej grube kasze o dość neutralnym smaku, które nie dominują sałatki, za to fajnie czuć ich kuleczki na języku. Odkąd nauczyłam się prawidłowo gotować kaszę jaglaną, chętnie sięgam właśnie po nią. Do moich ulubionych kasz należy też bulgur – kiedyś trudny do dostania, a obecnie do kupienia nawet w Lidlu.

Jeżeli lubicie tego typu sałatki, być może spodoba się Wam również tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami oraz cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały.

Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem

 

Składniki / na 2-4 porcje:

  • 1/2 szklanki (ok. 100 g) kaszy jaglanej – lub innej ulubionej kaszy
  • olej lub oliwa
  • sól
  • 1/2 dyni piżmowej
  • po ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku i świeżej mięty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka garści jarmużu (ok. 40 g)
  • garść kiełek (u mnie młode listki jarmużu) – można pominąć
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 100 g sera koziego lub feta (opcjonalnie)
  • na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy

 

Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem:

  1. Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę wsyp do sitka o drobnych oczkach i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie przelej wrzątkiem. W rondelku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki soli. Wsyp kaszę, zamieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15-18 minut. Zdejmij z ognia i zostaw jeszcze na 5 minut, aby kasza wchłonęła resztę wody. Przestudź kaszę.
  2. Gdy kasza się gotuje możesz upiec dynię. Dyni piżmowej nie trzeba obierać. Pokrój dynię w kostkę, skrop olejem i posyp szczyptą soli. Przemieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez ok. 20 minut w 200 stopniach C.
  3. Zioła drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Z jarmużu usuń twarde łodygi, pokrój na małe kawałki. Możesz też kupić pokrojony jarmuż w paczkach. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z ziołami, cebulą, jarmużem, kiełkami, pestkami dyni i serem.
  4. W małej miseczce lub słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Dobrze wymieszaj.

Wskazówki:

  • Kaszę jaglaną możesz zastąpić inną ulubioną kaszą. Ja oprócz kaszy jaglanej bardzo lubię bulgur, a ostatnio odkryłam kaszę owsianą. Kasze kupuje w Lidlu.
  • Gotowaniem kaszy i pieczeniem dyni możesz zająć się dzień wcześniej. Schowaj je potem do plastikowego pojemnika i przechowuj w lodówce.
  • Jeżeli zabierasz sałatkę do pracy, zabierz sos w osobnym pojemniczku lub słoiku i polej nim sałatkę tuż przed spożyciem. Nie jest to niezbędne, ale po kilku godzinach zioła i jarmuż mogą oklapnąć pod wpływem sosu.
Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy