Za oknem pada deszcz, a ja zajadam się pomidorami! W końcu to ostatnie chwile, żeby cieszyć się ich pełnym słońca smakiem. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam jak zrobić bruschettę al pomodoro, najprostszą włoską przystawkę złożoną z opiekanego chleba przystrojonego sałatką z pomidorów i bazylii. Smak Włoch, słońca i wakacji zamknięty w małej, apetycznej kanapeczce :)
Bruschettę al pomodoro zjecie chyba we wszystkich włoskich restauracjach i wielu pizzeriach, jednak nie zawsze jest zrobiona dobrze. Stąd też chyba biorą się nieporozumienia, z czego ta kanapeczka tak naprawdę powinna się składać i jak ją przygotować. W czasie tegorocznych wakacji w Borach Tucholskich zamówiłam sobie taką bruschettę w jednej z restauracji w Charzykowy. Otrzymałam grzanki z pomidorami i oliwkami, zapieczone z serem mozzarella i polane octem balsamicznym, do tego niezbyt smaczne.
A prawdziwa, tradycyjna bruschetta al pomodoro to po prostu opieczony chleb posmarowany oliwą i roztartym czosnkiem, zwieńczony sałatką z drobno pokrojonych pomidorów i bazylii. Na pewno nie zawiera roztopionego sera, choć zdarzyło mi się jeść bardzo udane wariacje, w których np. pomidory były dodatkowo polane bazyliowym pesto.
Przepyszne bruschetty al pomodoro, takie najprostsze ale i najlepsze, jadłam w czasie wakacji w Toskanii. Przechodząc do wpisu z bruschettą z pieczoną papryką, zobaczycie zdjęcia różnych bruschett i crostini, które miałam przyjemność jeść w czasie tego wyjazdu.
Jak zrobić bruschettę al pomodoro? – Podstawowe zasady
Kluczem do przepysznej bruschetty al pomodoro są wysokiej jakości składniki – słodkie, pełne słońca pomidory, świeży – nie zleżały czosnek, najwyższej jakości oliwa, dobry chleb z piekarni. Bo w tej bardzo prostej potrawie niczego nie da się ukryć. Brzmi jak banał, ale zastanówcie się, czy chcielibyście zjeść bruschettę zrobioną z chleba tostowego, polanego tanią oliwą lub olejem i zwieńczonego sałatką z plastikowych, bezsmakowych pomidorów? ;)
We Włoszech bruschettę al pomodoro robi się z lokalnego, rustykalnego chleba. W Toskanii jest to pane toscano (lub pane sciocco), miejscowy chleb pieczony bez dodatku soli. W Polsce najlepiej jest zastąpić go dobrym chlebem na zakwasie lub ciabattą. Jeżeli robicie bruschettę na przyjęcie i zależy Wam na małych kromkach, to ostatecznie może być bagietka, choć ona jest trochę zbyt puszysta w środku, a kromki chleba można zawsze przekroić na pół :)
A tu w skrócie podstawowe zasady robienia bruschetty al pomodoro:
- Wykorzystaj składniki najwyższej jakości – słodkie pomidory, świeży czosnek i bazylię, słodkie pomidory.
- Na bruschettę najlepsze będą pomidory z dużą ilością miąższu, a małą pestek. Polecam np. pomidory śliwkowe.
- Jeżeli Twoje pomidory mają dużo pestek, usuń z nich gniazda nasienne przed pokrojeniem. Niektórzy zalecają obieranie pomidorów ze skórki, ale według mnie to zbędne.
- Na bruschettę wybierz chleb na zakwasie lub ciabattę, ostatecznie bagietkę.
- Pieczywo należy opiec tak, aby było chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Można to zrobić na patelni grillowej, zwykłej patelni, ogrodowym grillu czy nawet w tosterze.
- Mój sposób na grillowanie pieczywa – mocno rozgrzewam patelnię grillową, układam na niej chleb i następnie dociskam go, np. mniejszą patelnią lub garnkiem. Dzięki temu chleb szybko przypieka się z wierzchu, a w środku nadal pozostaje miękki.
I jeszcze na koniec – bruschetta wymawia się \”brusketta\”, nie \”bruszczetta\” ;)
Składniki / na 8 sztuk*:
* Ilości i proporcje składników są tak naprawdę orientacyjne, ponieważ zależą od Twojego smaku oraz wielkości kromek pieczywa czy rodzaju użytych pomidorów. Ilość czosnku dostosuj do swoich preferencji. Ja lubię, gdy go wyraźnie czuć.
- 4 pomidory śliwkowe (polecam wybierać gatunki z dużą ilością miąższu, a małą pestek)
- garść listków bazylii
- oliwa
- sól
- 8 kromek ciabatty lub innego pieczywa, np. chleba na zakwasie, ewentualnie bagietki
- 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie bruschetty al pomidoro:
- Pomidory pokrój na drobną kostkę i włóż do miski. Jeżeli Twoje pomidory mają sporo pestek i soku, przed pokrojeniem usuń pestki przy pomocy łyżeczki. Drobno poszarp listki bazylii i dodaj je do pomidorów. Dodaj odrobinę oliwy i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Teraz zrób grzanki z chleba. Możesz to zrobić w tosterze, na zwykłej patelni, czy na ogrodowym grillu. Ja korzystam z patelni grillowej. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej kromki pieczywa. Grilluj z obydwu stron – ich powierzchnia powinna stać się złota i chrupiąca, a środek powinien pozostać miękki (nie chcemy grzanek suchych jak wiór).
- Zdejmij grzanki z patelni. Weź ząbek czosnku i potrzyj nim powierzchnię grzanek – jedną lub obie strony, jeżeli lubisz smak czosnku. Szorstka powierzchnia pieczywa powinna zetrzeć czosnek niczym papier ścierny, a jego drobinki powinny pozostać na pieczywie.
- Polej każdą grzankę odrobiną oliwy. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory z bazylią. Możesz udekorować listkami bazylii – bruschetty będą wyglądać jeszcze piękniej! Podawaj od razu. Smacznego :)
I tak właśnie robi się jedną z najprostszych i najpyszniejszych włoskich przystawek. A Wy jedliście już bruschettę al pomodoro? Jeżeli wypróbujecie przepis, koniecznie napiszcie mi o tym w komentarzach :)