Gruby koc, ciepła herbata i dobra książka w ręku – czy jest lepszy sposób na relaks po ciężkim dniu? Szczególnie w zbliżające się jesienne i zimowe wieczory, kiedy chętniej zostajemy w domu. Nie będę ukrywać, że po dniu pełnym obowiązków najczęściej wybieram książki, które pozwolą mi się zrelaksować i przenieść na moment do innego świata. Dziś chciałam polecić Wam właśnie taką pozycję – \”Tajemnicę zaginionej ślicznotki\” hiszpańskiego pisarza Eduardo Mendozy – zabawną, ale trzymającą w napięciu historię kryminalną. Dla miłośników takich książek mam niespodziankę na końcu wpisu!
Literatura – czasoumilacz
Moje danie dla Detektywa Eduardo Mendozy
Z okazji premiery książki \”Tajemnica zaginionej ślicznotki\” Wydawnictwo Znak zaprosiło mnie do fajnej zabawy – wymyślenia dania detektywa, wariacji na temat tradycyjnego dania kuchni barcelońskiej, miasta w którym toczy się akcja powieści.
Bazą mojego przepisu jest escalivada – klasyczna katalońska przystawka złożona z grillowanego bakłażana, papryki oraz cebuli – w końcu mamy nie nie sezon! Zamiast na półmisku, podałam ją na kromkach chleba, tworząc rodzaj uwielbianego przez Hiszpanów tapas, którym fryzjer-detektyw może zajadać się w jednym z barcelońskich barów. Sos picada to kolejny klasyczny kataloński dodatek – jest trochę jak pesto pozbawione sera na bazie natki pietruszki z dodatkiem migdałów – wspaniały aromatyczny sos!
Escalivadę często podaję się jako dodatek do ryby. Wybrałam pstrąga, ponieważ łatwo go u nas dostać, ale równie dobrze możecie zamienić go na dorsza lub makrelę czy inną ulubioną rybę. Jeżeli nie macie ochoty grillować ryby, zamieńcie ją na tuńczyka z puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko – polane picadą będzie boskie :)
Konkurs – Wygraj serię 5 książek Eduardo Mendozy
Razem z Wydawnictwem Znak zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania cała seria 5 książek Eduardo Mendozy o komicznych przygodach szalonego fryzjera detektywa. Aby wziąć udział w konkursie, w komentarzu pod tym postem opisz zabawną historię, która przydarzyła się Tobie na wakacjach.
Na Wasze komentarze czekam do niedzieli 9 października 2016 r. do północy. Spośród komentarzy wybiorę jeden, a jego autor otrzyma serię 5 książek od Wydawnictwa Znak – wysyłka tylko na terenie Polski. Jeżeli komentujecie jako Anonim, koniecznie się podpiszcie! Inaczej Was nie zidentyfikuję. Zwycięzcę ogłoszę na moim Fanpagu.
Składniki / na 6-8 kanapek:
na escalivadę:
- 1 duży bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 1 biała cebula
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
na sos picada:
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 70 g płatków migdałowych
- sól do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 4-5 łyżek oliwy i trochę wody do uzyskania konsystencji sosu
- 2 filety z pstrąga ze skórą (można zastąpić inną rybą, np. dorszem lub makrelą)
- 4-6 kromek ciabatty lub chleba na zakwasie
- oliwa
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania escalivady. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich ogonki i gniazda nasienne. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, a następnie na plastry. Cebulę pokrój na ćwiartki.
- Przełóż warzywa do dużej blachy lub naczynia żaroodpornego, posyp solą i pieprzem, polej oliwą. Wymieszaj rękoma, aby warzywa dobrze pokryły się oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę i piecz przez ok. 30 min., aż cebula i bakłażan będą miękkie, a skórka na papryce zrobi się czarna. Warzywa możesz także przygotować na grillu ogrodowym lub patelni grillowej.
- W międzyczasie przygotuj sos picada. Natkę pietruszki i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu blendera (najlepszy jest mały pojemnik z nożami) razem z płatkami migdałowymi i szczyptą soli i rozdrobnij na malutkie kawałeczki. Teraz dodaj sok z cytryny, oliwę i trochę wody. Zmiksuj na gładki sos.
- Filet z pstrąga lub innej ryby podziel na mniejsze części. Weź ok. 2 łyżeczki picady i posmaruj nią rybę, odstaw na 15 min. do marynowania. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz na niej kromki chleba skropione oliwą. Zdejmij chleb i ułóż rybę skórą do dołu. Smaż ok. 3-4 min., następnie przewróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze 1 min.
- Zdejmij skórkę z papryki i pokrój ją na paseczki. Na kromkach chleba ułóż kawałki bakłażana, papryki i cebuli, posmaruj sosem picada, a na wierzchu ułóż grillowaną rybę. Kanapeczki możesz podawać na ciepło oraz na zimno jako tapas do szklaneczki wina.
Modyfikacje przepisu:
- Escalivada z grillowaną rybą to również świetna propozycja na obiad. Przygotuj wtedy dwa raz więcej warzyw i podaj je na ciepło raz z gotowanymi ziemniakami (możesz też je upiec razem z warzywami) i rybą.
- Jeżeli nie chce Ci się przygotowywać ryby, możesz podać escalivadę na toście z dodatkiem tuńczyka z puszki lub filecików anchois – tak właśnie podaje się ją w oryginale w Katalonii.
- W wersji wegetariańskiej pomiń rybę. Kanapeczki z warzywami i sosem picada to wspaniała przystawka, a z dodatkiem jajka sadzonego – fajny obiad.