Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS

przez admin
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS

Gruby koc, ciepła herbata i dobra książka w ręku – czy jest lepszy sposób na relaks po ciężkim dniu? Szczególnie w zbliżające się jesienne i zimowe wieczory, kiedy chętniej zostajemy w domu. Nie będę ukrywać, że po dniu pełnym obowiązków najczęściej wybieram książki, które pozwolą mi się zrelaksować i przenieść na moment do innego świata. Dziś chciałam polecić Wam właśnie taką pozycję – \”Tajemnicę zaginionej ślicznotki\” hiszpańskiego pisarza Eduardo Mendozy – zabawną, ale trzymającą w napięciu historię kryminalną. Dla miłośników takich książek mam niespodziankę na końcu wpisu!

Literatura – czasoumilacz

Wiele osób wstydzi się tego, że czyta lekkie książki, a już z pewnością kryminały. Zupełnie tego nie rozumiem! Po ciężkim dniu nie mam ochoty na poważną literaturę. Wybieram za to książki przyjemne, które czyta się szybko i które dostarczają rozrywki i relaksu. A \”Tajemnice zaginionej ślicznotki\” to historia lekka i przezabawna, praktycznie na granicy absurdu. Z pewnością rozweseli Was w chłodne wieczory i oderwie myśli od problemów dnia codziennego.
Eduardo Mendoza już po raz piąty zaprasza nas do śledzenia przygód szalonego, ale uroczego detektywa – amatora, obdarzonego niezwykłym talentem do wplatania się w kryminalne kłopoty. Tym razem detektyw – damski fryzjer zostaje uwikłany w zabójstwo sławnej topmodelki i musi dowieść swej niewinności.
Choć \”Tajemnice zaginionej ślicznotki\” mają w sobie sensacyjne wątki znane mi z kryminałów, które pożyczam od mojego Męża, ta książka jest od nich zupełnie inna, pełna nieprawdopodobnych zdarzeń i wspaniałego humoru. W książce autor bawi się konwencjami, gatunkami, śmieje się z ludzi i ich przywar. A wszystko dzieje się na ulicach cudownego miasta – Barcelony!

 

Moje danie dla Detektywa Eduardo Mendozy

Z okazji premiery książki \”Tajemnica zaginionej ślicznotki\” Wydawnictwo Znak zaprosiło mnie do fajnej zabawy – wymyślenia dania detektywa, wariacji na temat tradycyjnego dania kuchni barcelońskiej, miasta w którym toczy się akcja powieści.

Bazą mojego przepisu jest escalivada –  klasyczna katalońska przystawka złożona z grillowanego bakłażana, papryki oraz cebuli – w końcu mamy nie nie sezon! Zamiast na półmisku, podałam ją na kromkach chleba, tworząc rodzaj uwielbianego przez Hiszpanów tapas, którym fryzjer-detektyw może zajadać się w jednym z barcelońskich barów. Sos picada to kolejny klasyczny kataloński dodatek – jest trochę jak pesto pozbawione sera na bazie natki pietruszki z dodatkiem migdałów – wspaniały aromatyczny sos!

Escalivadę często podaję się jako dodatek do ryby. Wybrałam pstrąga, ponieważ łatwo go u nas dostać, ale równie dobrze możecie zamienić go na dorsza lub makrelę czy inną ulubioną rybę. Jeżeli nie macie ochoty grillować ryby, zamieńcie ją na tuńczyka z puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko – polane picadą będzie boskie 🙂

Konkurs – Wygraj serię 5 książek Eduardo Mendozy

Razem z Wydawnictwem Znak zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania cała seria 5 książek Eduardo Mendozy o komicznych przygodach szalonego fryzjera detektywa. Aby wziąć udział w konkursie, w komentarzu pod tym postem opisz zabawną historię, która przydarzyła się Tobie na wakacjach.

Na Wasze komentarze czekam do niedzieli 9 października 2016 r. do północy. Spośród komentarzy wybiorę jeden, a jego autor otrzyma serię 5 książek od Wydawnictwa Znak – wysyłka tylko na terenie Polski. Jeżeli komentujecie jako Anonim, koniecznie się podpiszcie! Inaczej Was nie zidentyfikuję. Zwycięzcę ogłoszę na moim Fanpagu.

 

 

„Danie Detektywa” – Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada

 

 

 

Składniki / na 6-8 kanapek:

na escalivadę:

  • 1 duży bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 1 biała cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

na sos picada:

  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g płatków migdałowych
  • sól do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy i trochę wody do uzyskania konsystencji sosu
dodatkowo:
  • 2 filety z pstrąga ze skórą (można zastąpić inną rybą, np. dorszem lub makrelą)
  • 4-6 kromek ciabatty lub chleba na zakwasie
  • oliwa

 

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania escalivady. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich ogonki i gniazda nasienne. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, a następnie na plastry. Cebulę pokrój na ćwiartki.
  2. Przełóż warzywa do dużej blachy lub naczynia żaroodpornego, posyp solą i pieprzem, polej oliwą. Wymieszaj rękoma, aby warzywa dobrze pokryły się oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę i piecz przez ok. 30 min., aż cebula i bakłażan będą miękkie, a skórka na papryce zrobi się czarna. Warzywa możesz także przygotować na grillu ogrodowym lub patelni grillowej.
  3. W międzyczasie przygotuj sos picada. Natkę pietruszki i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu blendera (najlepszy jest mały pojemnik z nożami) razem z płatkami migdałowymi i szczyptą soli i rozdrobnij na malutkie kawałeczki. Teraz dodaj sok z cytryny, oliwę i trochę wody. Zmiksuj na gładki sos.
  4. Filet z pstrąga lub innej ryby podziel na mniejsze części. Weź ok. 2 łyżeczki picady i posmaruj nią rybę, odstaw na 15 min. do marynowania. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz na niej kromki chleba skropione oliwą. Zdejmij chleb i ułóż rybę skórą do dołu. Smaż ok. 3-4 min., następnie przewróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze 1 min.
  5. Zdejmij skórkę z papryki i pokrój ją na paseczki. Na kromkach chleba ułóż kawałki bakłażana, papryki i cebuli, posmaruj sosem picada, a na wierzchu ułóż grillowaną rybę. Kanapeczki możesz podawać na ciepło oraz na zimno jako tapas do szklaneczki wina.

Modyfikacje przepisu:

  • Escalivada z grillowaną rybą to również świetna propozycja na obiad. Przygotuj wtedy dwa raz więcej warzyw i podaj je na ciepło raz z gotowanymi ziemniakami (możesz też je upiec razem z warzywami) i rybą.
  • Jeżeli nie chce Ci się przygotowywać ryby, możesz podać escalivadę na toście z dodatkiem tuńczyka z puszki lub filecików anchois – tak właśnie podaje się ją w oryginale w Katalonii.
  • W wersji wegetariańskiej pomiń rybę. Kanapeczki z warzywami i sosem picada to wspaniała przystawka, a z dodatkiem jajka sadzonego – fajny obiad.
* Wpis powstał we współpracy z Wydawnictwem Znak Literanova.

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy