Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem

przez Zuzanna
Sałatka na ciepło z warzywami pieczonymi z octem balsamicznym, zieloną soczewicą i camembertem, który po podgrzaniu staje się cudownie płynny i ciągnący. To połączenie jest wprost obłędne!
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem
Próbowaliście kiedyś grillowanego lub pieczonego camemberta? Jego wnętrze staje się przyjemnie płynne i ciągnące, a skórka zgrabnie utrzymuje w ryzach te serowe pyszności. Latem często grillujemy camemberta zawiniętego w folię aluminiową w czasie rodzinnego grilla (jeśli kiedyś odwiedzi Was na grillu wegetarianin, nie możecie mu zaserwować nic prostszego). Można też taki krążek sera rozkroić i maczać w nim kawałki warzyw – przepyszna przystawka gotowa!

Dziś z kolei chciałam Wam zaproponować sałatkę na ciepło, którą przygotowałam na bazie różnych jesiennych warzyw i soczewicy. Możecie tu dodać właściwie dowolne warzywa, które można upiec. O tej porze roku polecam Wam dynię, bataty i wszelakie warzywa korzeniowe, jednak latem i wczesną jesienią możecie zamienić je na cukinię, bakłażana i paprykę.

Jednak teraz nie ma nic lepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym i upieczone nabierają wspaniałej słodyczy – uwielbiam je! Dzięki dodatkowi zielonej soczewicy i camemberta, sałatka jest sycąca i spokojnie starczy Wam na obiad. Choć najlepsza jest na ciepło, możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża). 

Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem

Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem

Składniki (na 4 porcje):
  • 800 g warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę (co lubisz, jesienią np. dynia, bataty, buraki, marchewka, seler, pietruszka, topinambur)
  • 200 g pieczarek pokrojonych na połówki, a większe na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 krążki sera camembert*
  • 2 łyżki octu balsamicznego
* w wersji wegańskiej pomiń camembert
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wybrane warzywa pokrojone w kostkę oraz pieczarki umieść w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw tymiankiem i solą. Wszystko wymieszaj. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. W tym czasie ugotuj soczewicę. Soczewicę przepłucz na sicie i umieść w garnku. Zalej 300 ml wody, lekko posól i gotuj przez ok. 20 minut, aż stanie się miękka. Soczewica powinna wchłonąć większość wody, w razie czego odsącz ją na sicie.
  3. Każdy camembert przekrój wzdłuż na dwa krążki. Camemberta możesz podgrzać na patelni lub w piekarniku. Ułóż krążki camemberta na arkuszu folii aluminiowej skórką do dołu i ułóż wraz z folią na rozgrzanej patelni. Podgrzewaj, aż ser stanie się miękki. Folię z krążkami camemberta możesz też wstawić do nagrzanego piekarnika, np. ułożyć ją na pieczonych warzywach pod koniec ich pieczenia.
  4. Upieczone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą i 2 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj. Porozkładaj pomiędzy 4 talerze, a na wierzchu ułóż krążki podgrzanego camemberta. 
  5. Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno (włożona do lunchboxa sprawdzi się świetnie następnego dnia jako posiłek do pracy).
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy