Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi

przez admin
Takiego oblicza brukselki jeszcze nie znaliście! Pocięta na cieniutkie plasterki, zestawiona z parmezanem, orzechami włoskimi i dressingiem z musztardy z pewnością podbije Wasze serca.

Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi
Jeśli po wejściu na bloga zastanawiacie się, gdzie jesteście, nie martwcie się, to nadal jest Wasz ulubiony \”Chilli, Czosnek i Oliwa\” 🙂  Poprzednie logo narysowałam sama 3 lata temu w Gimpie, z początku mi się podobało, ale ostatnio już nie mogłam na niego patrzeć. Nowe logo jest prostsze, mniej kolorowe, ponieważ chciałabym, aby to zdjęcia na  stronie grały pierwsze skrzypce. Nowe logo zapoczątkowuje zmiany w wyglądzie bloga, których możecie spodziewać się z najbliższym czasie.

Przechodząc zaś do przepisu, przychodzę dziś do Was z bardzo prostym i niezwykle smacznym patentem na brukselkę, Jak pisałam Wam rok temu przy okazji przepisu na pizzę z brukselką, lubię warzywa o wyrazistym smaku i od dziecka przepadałam za tymi małymi kapustkami. Jednak nigdy nie jadłam ich na surowo.

No właśnie, a brukselkę, jak prawie wszystkie warzywa, można jeść na surowo. Trzeba ją tylko poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny lub robota kuchennego. Tak przygotowana brukselka smakuje jak delikatna kapusta. Wystarczy już tylko dorzucić starty parmezan, posiekane orzechy włoskie i polać dressingiem z musztardą, aby otrzymać przepyszną, wprost uzależniającą sałatkę, którą będziecie wyjadać prosto z miski. Sałatka smakuje jeszcze lepiej, gdy trochę postoi i wszystkie smaki się przegryzą. Gorąco polecam wszystkim fanom, ale przede wszystkim wrogom brukselki 🙂

Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi

Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi


Składniki (na 2-4 porcje):

  • 200 g brukselki
  • 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 6-7 łyżek oliwy
  • 50 g sera parmezan
  • 100 orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną brukselkę przełóż do miski.
  2. Przygotuj sos. W słoiku umieść ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. 
  3. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj.
Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy