Dzień dobry,
Oryginalna i kolorowa, do tego fantastycznie orzeźwiająca sałatka z ogórków poleca się na obiad w upalne dni, których tegoroczne lato nam nie szczędzi :) Zielony ogórek bardzo fajnie skomponował się ze słodko kwaśnymi pestkami granatu i chrupiącymi orzechami włoskimi. Autorka przepisu, Rebecca Seal, szczególnie poleca tę sałatkę jako dodatek do sera halloumi, który jak wiecie uwielbiam, ale równie dobrze możecie ją podać w towarzystwie ryby czy drobiu.
Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu
Hıyar salatası
na podstawie książki \”Istanbul\” Rebecca Seal
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g ogórków (u mnie 1 duży)
- 150 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
- pestki z 1/2 granatu
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka pul biber lub płatków chilli
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Przekrój ogórki na pół i przy pomocy łyżeczki wyskrob z nich pestki, a następnie pokrój na cienkie plasterki.
- W misce umieść ogórka, orzechy włoskie, pul biber lub płatki chilli oraz pestki granatu. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i polej powstałym dressingiem sałatkę. Wymieszaj i podawaj od razu.