Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata

przez Zuzanna
Słodkie pierozki z batatami i migdalami

Dzień dobry,
Kiedy na początku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze Smak Hiszpanii z prośbą o polecenie mi ciekawych przepisów z półwyspu Iberyjskiego. Asia, od lat mieszkająca w Hiszpanii i spędzająca Święta u swoich teściów na Gran Canarii opowiedziała mi o truchas – słodkich, smażonych pierożkach (empanadillas) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków. 
Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu. 
Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą do nadzienia, oprócz ugotowanych słodkich ziemniaków, zmielonych migdałów i cukru, jest podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo.

 

Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :)
Słodkie pierozki z batatami i migdalami

Uwagi do przepisu:
  • Truchas w oryginale przygotowuje się jako duże pierogi, dlatego do ich wycinania użyłam miski o średnicy 10 cm. Jeżeli jednak wolicie małe pierożki, idealne na 1-2 kęsy, kółeczka wytnijcie przy pomocy szklanki i do każdego dajcie po 1 łyżeczce nadzienia.
  • Z poniższego przepisu wychodzi dużo pierożków, możecie zatem przygotować je także z połowy porcji.
  • Aby uzyskać ciekawą konsystencję nadzienia, połączyłam w nim 200 g mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych. 

Słodkie pierozki z batatami i migdalami

Słodkie pierożki z batatami i migdałami
Truchas de batata
na 14 większych pierogów (lub ze 30 małych)
czas przygotowania: ciasto: 10 min + chłodzenie, nadzienie: 25 min., lepienie i smażenie: 30 min. 
Składniki:
ciasto:
  • 100 g masła lub smalcu
  • 300 ml wody
  • 600 g mąki pszennej
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 500 g batatów
  • 250 g mielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • opcjonalnie: mały kieliszek anyżówki

olej do smażenia
cukier puder do posypania gotowych pierożków

Przygotowanie:
  1. Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło lub smalec, następnie dolej wody i gotuj chwilkę. Zdejmij garnek z ognia, dosyp sól i mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zagniataj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Ja robiłam to wewnątrz garnka, dzięki temu miałam mniej zmywania :) Gotowe ciasto uformuj w kulę, przełóż do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  2. Bataty pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu zdejmij z nich skórkę (odejdzie z łatwością) i rozgnieć na puree. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia na jednolitą masę. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na blacie oprószonym mąką na grubość 3 mm. Wytnij z ciasta koła – jeżeli chcesz uzyskać duże pierogi, użyj miski o średnicy ok. 10 mm, jeżeli małe pierożki, kółka wycinaj szklanką. Na każdym krążku ciasta ułóż po 1,5 łyżki nadzienia (1 łyżeczce przy małych pierożkach), zlep brzegi jak przy pierogach, następnie zrób na brzegach wzorek przy pomocy widelca oprószonego mąką.
  4. Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu. Aby sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę wody. Jeżeli olej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż pierożki do oleju i usmaż je na złoty kolor, wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym.
  5. Usmażone pierożki posyp cukrem pudrem. Możesz je podawać na ciepło i na zimno. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe

Podobne wpisy